کاهش بارش باران در سالهای اخیر و فشارهای بیرویه بر روی چاههای آب در دشتهای استان بوشهر صدمات فراوانی به سفرههای زیرزمینی آب وارد کرده است.
به گفته مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای بوشهر کاهش شدید بارندگی در سال جاری نسبت به سال آبی قبل فشار زیادی به منابع آب سطحی و زیرزمینی استان وارد کرده است.
بارش باران در سال گذشته 47 درصد کاهش یافت
امید آزادیجو میانگین بارش استان بوشهر در سال آبی گذشته را 208 میلیمتر دانست و اظهار داشت: میزان بارش باران در استان بوشهر در سال 1398 حدود 379 میلیمتر بارش باران ثبت شده این درحالی است که آمار میانگین بارندگی بلند مدت استان بوشهر 255 میلیمتر است.
وی از کاهش بارش باران در سال گذشته نسبت به سال ماقبل آن خبر داد و بیان کرد: بارش باران در سال گذشته نسبت به سال ما قبل آن 47 درصد کاهش داشته که نشان از تداوم خشکسالیها است.
میزان آورد رودخانههای استان بوشهر 51 درصد کاهش یافت
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر از کاهش بارش باران و آبدهی رودخانههای استان خبر داد و تصریح کرد: اگر چه در سال آبی گذشته شاهد کاهش شدید بارندگی و به دنبال آن کاهش 51 درصدی آورد رودخانهها بودیم، اما سد رئیسعلی دلواری با کنترل روانابهای ورودی از رودخانه شاپور، سبب کنترل سیلابهای فصلی و ذخیره آب برای فصلهای پیش رو شد.
علی محمدی با بیان اینکه بیش از 50 درصد مخزن ذخیره سد رئیسعلی دلواری خالی از آب است خاطر نشان کرد: هم اکنون سد رئیسعلی دلواری بهعنوان بزرگترین سد استان بوشهر، 330 میلیون مترمکعب آب را در خود ذخیره دارد که بر اساس برنامهریزی مصوب، بهمنظور تأمین حقابههای کشاورزی و زیست محیطی رها میشود.
وی با اشاره به وضعیت سد تنگارم در استان افزود: سد تنگارم که بهمنظور تأمین آب شرب شهر تنگارم و روستاهای مجاور آن به بهرهبرداری رسیده، بیش از 2.5 میلیون مترمکعب آب را در مخزن خود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر با بیان اینکه سد ارغون در مرداد ماه امسال به بهرهبرداری رسید خاطر نشان کرد: این سد دارای 700 هزار مترمکعب ذخیره آب است که این میزان، حجمی ایمن برای تأمین آب شرب منطقه خواهد بود.
مدیریت مصرف باید در دستور کار بهرهبرداران منابع آب قرار گیرد
محمدی اضافه کرد: اگرچه شرایط سدهای تأمین کننده آب کشاورزی و شرب استان بوشهر مطلوب ارزیابی میشود، اما سدها، تنها بخشی از آب استان را تأمین میکنند و با توجه به وابستگی شدید بخش کشاورزی به منابع آب زیرزمینی، مدیریت مصرف باید در دستور کار بهرهبرداران منابع آب قرار گیرد.
وی با اشاره به وضعیت بارش باران در سال جاری تصریح کرد: پیش بینیها حاکی از آن است که پاییز و زمستان امسال، میزان بارندگی کمتر از حد نرمال است و این موضوع فشار مضاعفی به منابع آب سطحی و زیرزمینی وارد خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر از ممنوعه و بحرانی بودن دشتهای استان خبر داد و افزود: در شرایط ممنوعه و بحرانی بودن همه دشتهای قابل کشاورزی استان بوشهر، حرکت به سمت کشاورزی مدرن امری بدیهی و نیازمند همت همگانی است.
محمدی بیان کرد: تغییر روشهای آبیاری، کشت گیاهان کم آببر و سازگار با اقلیم استان بوشهر، تبدیل کشاورزی روباز به گلخانهای و در نهایت تأمین زیرساختهای مشاغل جایگزین کشاورزی از جمله راهکاری حفظ چارچوب کشاورزی و اقتصاد استان به همراه توسعه پایدار و توجه به محیط زیست و منابع آب است.
نظرات
0