کلاهبرداریهای سایبری در سالهای اخیر به میزان قابلتوجهی افزایش یافتهاند و بسیاری از افراد بدون آگاهی از روشهای این مجرمان، در دام آنها گرفتار میشوند.
داود دریایی، کارشناس معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان بوشهر، هشدار داد: درصد قابل توجهی از کلاهبرداری های صورت گرفته در سطح جامعه کلاهبرداری هایی است که در بستر فضای مجازی و اینترنت صورت می گیرد و در بیشتر مواقع خسارت های آن از میزان خسارت کلاهبرداری های سنتی بالاتر است.
این گونه کلاهبرداری ها که معمولا با عنوان کلاهبرداری سایبری شناخته می شوند با ترویج کاربرد اینترنت و استفاده از رایانه، گوشی تلفن همراه و ... گسترش یافته است و امروزه بطور جدی همه شهروندان را تهدید می نماید.
به گفته وی، شایع ترین شگردهای کلاهبرداری سایبری که متاسفانه از فراوانی بالایی در سطح جامعه برخوردار می باشد عبارتند از:
1)ارسال پیامک های حاوی لینک های جعلی با موضوعاتی از قبیل سامانه ثنا قوه قضاییه، ثبت نام سهام عدالت، ثبت نام جاماندگان یارانه، برنده شدن در قرعه کشی مسابقات رادیویی یا تلویزیونی و ... .
2)خرید و فروش کالا و وسایل مختلف در سایت ها و برنامه هایی نظیر دیوار، شیپور و ... با قیمت های نامتعارف و فریبنده.
3) کپی کردن کارت های اعتباری مشتریان توسط فروشندگان
در این گونه شگردها، کلاهبرداران سایبری با دسترسی یافتن به حساب های بانکی و هک نمودن گوشی تلفن همراه افراد، اقدام به خالی نمودن حساب های بانکی افراد در چند دقیقه می نمایند و با ارسال پیام به مخاطبان مال باخته، از آن ها تقاضای پرداخت وجه می نمایند. مجرمان سایبری با استفاده از شگردی که فیشینگ نام دارد، شهروندان را به گونه ای فریب می دهند تا با کلیک بر روی لینکهای جعلی و آلوده به بد افزار، اطلاعات شخصی و بانکی خود را بهطور ناخواسته در اختیار هکرها قرار دهند و از این طریق موجودی حساب های بانکی افراد خالی می شود.
در زمینه خرید و فروش کالا نیز این مجرمان با پیشنهاد قیمت های نامتعارف و وسوسه کننده، شهروندان را فریب داده و از آن ها اخاذی می نمایند.
علاوه براین، پدیده اسکیمینگ نیز از جدیدترین شگردهای کلاهبرداری سایبری است. اسکیمینگ عبارت است از کپیبرداری از کارت های اعتباری و برداشت غیر مجاز از حسابهای بانکی. در واقع این عمل به معنای منتقل کردن اطلاعات دارایی های کارت بانکی به روی کارت دیگر بدون اطلاع و رضایت مالک است. در این شرایط فروشندگان دوره گرد یا ثابت با استفاده از دستگاه های مخصوصی شبیه به دستگاه کارت خوان، کارت بانکی خریدار را کپی نموده و اطلاعات وی را ذخیره می نمایند و پس از مدتی از طریق این اطلاعات اقدام به خالی نمودن حساب های بانکی می نمایند.
با توجه به آنچه در این مطلب از نظر گذشت، مهمترین پیشنهادها جهت پیشگیری از کلاهبرداری سایبری عبارتند از:
عدم کلیک بر روی هر گونه لینک که از طریق افراد مختلف برای شما ارسال می شود؛ چه از طریق پیامک و چه از طریق پیام رسان های اینترنتی
در خریدهای خود سعی نمایید رمز کارت اعتباری را شخصا وارد نمایید و از بازگو نمودن رمز به فروشنده بپرهیزید.
رسید تراکنش های موفق و ناموفق خریدهای خود را از فروشنده دریافت نمایید.
پیامک های دریافتی ناشی از کسر هزینه خرید را همواره بررسی نمایید. برای کلیه حساب های بانکی خود، سامانه پیامکی را فعال نمایید.
از ارسال تصویر کارت های اعتباری خود و همچنین اطلاعات شخصی خود در فضای مجازی بپرهیزید و این کار را از طریق ارسال پیامک یا تماس تلفنی با مخاطب مورد اعتماد انجام دهید.
سعی شود از فروشندگان سیار و دوره گرد خرید صورت نگیرد و درصورت خرید، مبلغ مورد نظر را بصورت نقدی یا روشی بجز استفاده از کارت اعتباری انتقال دهید.
درصورت خرید از افراد دوره گرد، حین سفر یا مکان هایی که بطور دائم خرید نمی نمایید، از کارت اعتباری با موجودی کم استفاده نمایید.
کد فعالسازی اپلیکیشن ها و پیام رسان های داخلی و خارجی خود را به هیچ عنوان برای کسی بازگو نفرمایید و ارسال نکنید.
در خرید از سایت هایی نظیر دیوار، قبل از دیدن کالا مورد معامله؛ به هیچ عنوان نسبت به پرداخت بیعانه اقدام نورزید.
چنانچه از سوی آشنایان با تقاضای ارسال پول مواجه شدید، قبل از هرگونه انتقال وجه، با وی تماس تلفنی حاصل نموده و موضوع را بیان کنید. در این شرایط چنانچه حساب مقصد بنام شخصی بجز شخص مورد نظر بود، از انتقال وجه خودداری نمایید.
همواره نسبت به اعتماد به خرید محصول یا کالا با قیمتی ارزان تر از قیمت عرف آن شک نمایید و صحت و سقم آن را دریابید.
به هیچ وجه به تماس های دریافتی با موضوع برنده شدن در مسابقه یا قرعه کشی و ... اعتماد ننمایید.
نظرات
0