انتشارات صنعت نفت در این سابقه طولانی، ضمن طی دوره های مختلف و کاویدن تجارب گوناگون، توانست در انعکاس اخبار و رویدادهای درون سازمانی توان بیازماید و تجربه ارزنده ای در زمینه حرفه نشر بیاندوزد. قبل از شکل گیری نهضت ملی نفت، واحد انتشارات روابط عمومی با چاپ 2 نشریه فارسی به صورت هفتگی و روزانه، با نام "خبرهای روز" و "اخبار هفته" اخبار و رویدادهای نفتی را در اختیار خانواده نفت قرار می داد. این دو نشریه به کوشش نویسندگان و مترجمانی چون ابراهیم گلستان، نجف دریابندری و محمد علی موحد که هر یک در وادی شعر و ادب صاحب نام بودند، در چاپخانهای مستقل به چاپ می رسید و در شمارگان زیاد توزیع میشد.
پس از جریان خلعید، نشریه هفتگی موسوم به اخبار هفته به کار خود پایان داد و خبرهای روز که زیر نظر دکتر عبدالحسین علیآبادی عضو هیئت مدیره وقت منتشر میشد به کار خود ادامه داد. اما پس از چند سال، انتشار این نشریه با وقفه روبه رو شد و از توان طبع و نشر باز ایستاد. دوره دوم فعالیت انتشاراتی صنعت نفت از مهرماه سال 1338 ، این بار در قالب نشریه ای فراگیر تحت عنوان "نفت بین خودمان" به کوشش ادیبان برجسته ای مانند مرحوم حمید نطقی(بعدها پدر روابط عمومی ایران نام گرفت) و ابوالقاسم حالت، آغاز شد. این نشریه پس از چندی با تغییر نام به "آیینه" با چاپ به صورت دوهفته نامه یک شماره به کار خود ادامه داد، تا اواسط دهه 40 که بار دیگر تغییر نام یافت و این بار با نام "یادداشت روز"، ابتدا به صورت روزانه در 2 برگ و سپس به صورت هفتهای دو بار و بالاخره به صورت هفتگی در 4 صفحه منتشر می شد.
انتشار این نشریه داخلی تا سال 1357 ادامه داشت. به موازات انتشار نشریه یادداشت روز، اوایل دهه 40 یک ماهنامه نیز با نام "نامه صنعت نفت" در حدود 40 صفحه، با جلد 4 رنگ آغاز به کار کرد که بیشتر به درج گزارش از مراکز علمی و فعالیتهای جاری صنعت نفت اختصاص داشت و همراه آن به مطالب علمی، آموزشی، سرگرمی و غیره نیز میپرداخت. انتشار این نشریه تا سال 1357 ادامه داشت. به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی، نشریه داخلی صنعت نفت، نام "پیک نفت" را برای خود برگزید که از سال 1358 به صورت هفتگی و در 4 صفحه منتشر شد و از سال 1362 به صورت ماهنامه، تک رنگ و سپس به صورت 4 رنگ و در بیش از 50 صفحه انتشار یافت.
از سال 1373 و به دنبال ابلاغ مصوبه هیئت مدیره وقت شرکت ملی نفت، مبنی بر عدم انتشار نشریات متعدد در سطح وزارت نفت و تنها انتشار یک نشریه به عنوان ارگان رسمی وزارت نفت، انتشار کلیه نشریات مذکور متوقف و از اواخر سال 1374 این نشریه به "مشعل" تغییر نام داد که امروز به صورت الکترونیکی انتشار می یابد.
ایران پترولیوم دیگر نشریه انتشارات اداره کل روابط عمومی وزارت نفت است که به زبان انگلیسی و به صورت الکترونیکی در دسترس خوانندگان قرار می گیرد.
بخشی از فعالیت های حوزه انتشارات اداره کل روابط عمومی وزارات نفت به نشر کتاب اختصاص دارد که از جمله آخرین کتاب های منتشر شده این مجموعه می توان به انتشار کتاب "نفت و زندگی" تاثیر صنعت نفت بر تحولات اجتماعی مناطق نفت خیز (1304-1287 شمسی) در سال 1398 ، تقویم تاریخ صنعت نفت ایران از آغاز تا 1357سال و نیز تاریخ صنعت نفت ایران از آغاز تا سال 1357 در بهار سال 1399 اشاره کرد که جلد دوم این دو مجموعه حاوی روزشمار و تاریخ صنعت نفت ایران طی سال های 1358 تا ابتدای 1400خواهد بود، در بهار سال آینده تقدیم علاقه مندان خواهد شد.
نظرات
0