🔖پروفسور دریایی که ریاست مرکز ایرانشناسی ساموئل مارتین جردن را نیز بر عهده دارد و سردبیر نشریه علمی «نامه ایران باستان» است، در این سخنرانی به بررسی ریشهها و تحولات تاریخی نام خلیج فارس پرداخت.
وی در بخشی از سخنان خود گفت: خلیج فارس در منابع باستانی، از جمله بینالنهرین به نام دریای پایین و در متون کلاسیک به دریای اریتره شهرت داشت. در دوران اسلامی از قرن نهم هجری، این آبراه با نامهایی همچون بحرالفارس و خلیج فارس شناخته شده و در اسناد معتبر تاریخی نیز این نام به رسمیت شناخته شده است.
او همچنین افزود: از قرن پانزدهم میلادی، نقشهنگاران اروپایی این منطقه را Sinus Persicus یا "دریای ایرانی" مینامیدند؛ اما با رشد ناسیونالیسم عربی در دهه ۱۹۶۰ میلادی، برخی تلاشها برای تغییر نام این خلیج صورت گرفت. با این حال، نام خلیج فارس به دلیل پیشینه تاریخیاش همچنان معتبر باقی مانده است.
پروفسور دریایی با تأکید بر ضرورت حفظ نامهای تاریخی اظهار داشت: تغییر نامها بر اساس فشارهای سیاسی یا منافع مالی، نهتنها با اصول علمی مغایرت دارد، بلکه موجب سردرگمی در مطالعه تاریخ میشود. همانطور که قرنها *دریای عمان* ، *اقیانوس هند* و *دریای عرب* نامیده شدهاند، باید نام *خلیج فارس* نیز حفظ شود.
پایانبخش این برنامه با تشکر و تأکید مجدد استاد دریایی بر لزوم احترام به حافظه تاریخی و مستندات معتبر، همراه بود.
نظرات
0