گلچینی از فرهیختگان عرصه اطلاع رسانی بوده که در توسعه آگاهی عمومی ایفای نقش می نمایند
اخبار فوری
آخرین اخبار
فعالیت مجازی و آسیب های نقصان سواد رسانه ای
پیرو اظهار نظر مدیرکل محترم بحران استانداری بوشهر که به صواب و روا اذعان فرمودند که نیازمند افزایش سواد رسانه ای هستیم... بر عکس ژرمنی های توسعه یافته و فوق پیشرفته که در طول پنج ساعت و نیم کار روزانه مصوّب، تحت هیچ شرایطی زمان کار ، حق صحبت غیر کاری با یکدیگر و همچنین استفاده از شبکه های اجتماعی را ندارند[۱] و چرایی این موضوع که یکی از ثروتمندترین و صنعتی ترین کشورهای دنیا، چگونه ساعت کاری کارمندانش در مقایسه با دیگر کشورهای پیشرفته صنعتی، پایین تر است [۲]، این حقیر سراپا تقصیر در تایم کار امروز و پیرو سنت برخی از کارمندان وطنی ، سرکی به شبکه های اجتماعی کشیدم و شوربختانه با اتفاقی مواجه شدم که موجبات تأسف و حیرتم را فراهم آورد !!!

پیرو سلسله کپی برداری ها از تبریکات روز قلم و عدم تولید محتوا و ایده پردازی خودآگاه ،عکس نوشته ای برایم ارسال شده بود که نوشته ی روی عکس را خود بنده در نشستی عنوان کرده بودم بدین مضمون؛ ... قلم ها را رها کرده، رسالت رسانه را بوسه زده و در طاقچه اتاق بی تفاوتی قاب کرده اند و بدین نشان که این کوتاه نوشت را در سال گذشته و در جریان توالی نگارشات یادداشت های مناسبتی در رسانه وزین و مردمی اتحاد خبر/جنوب منتشر نموده ام ،حال اما این عکس نوشته را با همین محتوا در کمال تعجب به زنده یاد گابریل گارسیا مارکز نسبت داده اند، این جعل مذموم در جای خود محل مصیبت و عزاداری است،به اغلب احتمال این آنومی ادبی،فرهنگی و اجتماعی برای شما نیز اتفاق افتاده است که به متنی کوتاه،دل نوشته و سطری زیبا،ماندگار و جذاب برمی خورید که به نام بزرگان، مشاهیر و اندیشمندانی چون کورش کبیر،دکتر شریعتی و شخصیت هایی از این دست مرتبط داشته اند، وا اسفا که به هیچ وجه این ارتباط صحّت ندارد و این سیاه چاله هایی است که روزانه ما و جمیع کاربران فضای مجازی را تهدید می کند.

دروغ چرا؟
تا قبر آ آ آ آ ...
بنده نیز از قربانیان این جنایت هولناک بوده ام.
 یکبار عملاً متنی از مولانای جان را پیروزمندانه! مدت ها در کپشن پلتفرم واتس اپم برگزیده بودم که در واقع جعلی و خلاف واقع بود و یکی از اساتید مولانا شناس بنده را از اشتباهم متوجه و رهنمود ساخت.

پيچيدگي و مسحور کنندگی فضای مجازی بعلاوه درهم تنيدگي و لايه هاي تو در توي آن به انضمام بحران هویتی که شبکه های پیام رسان اجتماعی کشورمان را درنوردیده باعث شده است که زيست در چنين فضايي بدون چون و چرا مستلزم کسب دانش و مهارت هايی تحت عنوان سواد رسانه اي باشد که اکتساب اطلاعاتي در این مورد در زمره ضرورت هاي پیرامونی است.
 
كاربران کم سوادو بغضاً بی سوادی (سواد رسانه ای) که  بدون علم و آگاهی مشتاق و بی پروا خود را به طوفان حوادث در اين فضا می سپارند و هزینه ها و آسيب هاي پيش بيني نشده اي را به خود و دیگر کاربران تحمیل خواهند کرد.

نیک آگاهیم که در روزهای اخیر خبرهایی مخابره شده است مبنی بر در دستور کار گذاردن فیلترینگ پلتفرم های پیام رسان اجتماعی و با اینکه تناقضات رفتاری و گفتاری لایتناهی از جانب متولیان امر به جهت مسدود نمودن و یا سازماندهی اصولی فضای مجازی از جمله شورای عالی فضای مجازی و برخی از نمایندگان مجلس در چرخه انتشار است اما در خلاء نظارت و مدیریت منسجم و متمرکز،بروز شایعات و ظهور جعلیات پر تکرار، جدای از سردر گمی و تشویش کاربران آسایش کاربران پر شمار را با چالش های جدی مواجه کرده است.

 با توجه به نقش مهمی که شبکه‌های اجتماعی در جهت‌دهی افکار عمومی دارند، گروه‌ها و معاندین ضد انقلاب سعی دارند تا در این بین از آنها در جهت پیشبرد سیاست‌های خود استفاده نمایند.
به کرّات شاهد بودیم که شایعه ای،خبر یا اظهار نظری خلاف واقع در چرخه انتشار قرار گرفته است و کلی مورد نقد و نکوهش فعالین مجازی قرار گرفته،تحلیل تکنیکال خورده و آنالیزهای خودجوشی به همراه داشته در صورتی که اصل قضیه از اساس نادرست و جعلی بوده، نفوذ و سیطره ی شوم مغرضان بر فضای مجازی و ترویج شایعات مختلف در شبکه های اجتماعی خلایق را به ستوه آورده است .

مفروض بر اینکه پیوند افکار عمومی با رسانه‌ها را پیوندی دیرینه بدانیم، نباید فراموش کرد که افكار عمومی ‌در کشور ما با ساختار فعلی، جنبه‌ عاطفی‌ آن‌ بر جنبه‌ ادراكی‌‌اش غالب است.

مهندسی افکار عمومی در فضای مجازی در فقدان آموزش ها و مهارت آموزی های لازم موضوعی می رود تا به امنیت ملی کشور لطمه وارد کند.

در این آشفته بازار، فقدان گردش آزاد اطلاعات در کشور نیز مزید بر علت گردیده و بدین سان رواج شایعات نقش پر رنگی در زندگی ثانویه و روزمرگی های مجازی ما دارد.
تأثیر رسانه‌ها بر شکل گیری افکار عمومی زمانی افزون مـی‌شـود کـه ویژگـی‌هـایی چـون تعاملی بودن، غیرتمرکزی بودن و قابلیت تکثیر انبوه به قابلیت‌ها

ی ذاتی رسانه‌ها اضافه‌ می‌گردد و اینجاست که كسب سواد رسانه اي و اطلاعاتي کاربران مستلزم كسب دانش به صورت مداوم است و چه بسا موارد متعددی از وقوع جرائم غیر اخلاقی در شبکه‌های اجتماعی موجودیت دارند که ، افراد زیادی را درگیر خود کرده مع الأسف برخی از این افراد از جرم بودن اینگونه مسائل حقیقتاً نا آگاه بوده‌اند.

مزید استحضار اینکه حجم وسیعی از مطالب منتشره در شبکه های اجتماعی شایعاتی است که مغرضانه در پی برهم زدن آرامش جامعه است ولآ غیر.


✓ تجویز راهبردی 

•  فعالیت در این فضا به یک سری استانداردهای مشخص تحت چارچوب ها و ضوابط تبیینی نیازمند است که با آگاهی بخشی در خصوص نحوه استفاده صحیح از ابزارهای مجازی می توان از بروز کمی تا قسمتی آسیب ها ممانعت به عمل آورد.
• پاک کردن صورت مسئله (مسدود نمودن) چاره کار نیست، راه های برون رفت از آسیب های اجتماعی با قانون گذاری صحیح،مهارت آموزی و آموزش کافی به جامعه هدف قابل دستیابی است.
•  مبحث پر اهمیت سواد رسانه ای در برخی کشورها به عنوان کتب درسی مقاطع مختلف تحصیلی تألیف و در حال تدریس است، ما اما سنگ ها را بسته و سگ ها را رها کرده ایم و تداوم این ندانم کاری موضعی تبعات دهشتناکی را به همراه خواهد داشت.

من آنچه شرط بلاغت بود قلم راندم، خواه پند گیر و خواه ملال ...

 

احمد خواجه حسنی  " نویسنده و روزنامه نگار  "

 

منابع؛
۱_(مقاله مندرج در سایت هافینگتون پست)
۲_(مستند معروف BBC  به نام از من یک آلمانی بساز)
۳_ ویکی پدیا

شناسه خبر : 688
تاریخ : 1400/4/23 06:51:54
لینک خبر :  https://daryaaknar.ir/sl/kq2JSa
نویسنده خبر :
X

🔶سهیلا سلطانی
🔹 روزنامه نگار | مدرس
🔹 کارشناسی ارشد مدیریت دولتی  دانشگاه هرمزگان
🔹 لیسانس اقتصاد دانشگاه خلیج فارس
🔹 سردبیر  دریاکنار
🔹 کاندیدای ششمین دوره شورای شهر بوشهر
🔹 عضو صندوق هنر وزارت ارشاد
🔹 عضو هیات موسس انجمن خبرنگاران و روزنامه نگاران استان بوشهر

 
 

اخبار مرتبط

نظرات

0
دیدگاه های ارسال شده توسط شما پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد. پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشند منتشر نخواهند شد. پیام هایی که غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشند منتشر نخواهد شد.