پدیده ی COVID-19 بسیاری از فعالیتهای تحقیقاتی را در سراسر قاره های جهان به خود جلب کرده است. تنها تا ماه چهارم این همه گیری، سازمان بهداشت جهانی بیش از 3000 نشریه علمی را به پایگاه داده COVID-19 خود اضافه کرد
دامنه ی این انتشارات شامل تحقیقات بهمراه سایر نشریات علمی ، موضوعاتی مانند مطالعات موردی ، مرور احتمالات،مقالات ونظریه هاست.
بسیاری از دانشمندان مباحث مختلفی را از جمله منشا بیماری ، ماهیت ویروس ، نحوه انتشار آن ، كی و چگونه ویروس باعث كشته شدن افراد و تاثیر پذیری زندگی آنها ناشی از تبعات آن و چگونگی آزمایشات تشخیصی ، تحقیقات دارویی ، واكسن و ارتباط بین Covid-19 و سایر بیماری ها و سوالات فراوان بی پاسخ مرتبط را دنبال می کنند! برای اینکه به طور بالقوه هر خبر اجتماعی زاویه علمی خود را بیابد و مخاطبین از مرغوبترین ومفیدترین آن اطلاع یابند می بایست از تازه های تحولات علمی وابسته به موضوع مقیاس های استاندارد بومی شده ی را در کنار منابع موثق داخلی تهیه وطراحی کرد .
تازه های علمی درباره COVID-19 را چگونه استخراج کرده و مورد تحلیل قرار دهیم ؟
در این خصوص می توان تعدادی سایت تخصصی بین المللی را با عناوین زیر برای مشاهده تحقیقات جدید ، تحولات و سایر ایده های علمی درصورت نیاز مورد بررسی قرارداد:
-https://www.scidev.net/global/health/coronavirus/
-https://www.eurekalert.org/covid/newsroom/
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov
-https://wfsj-briefing.org/wfsj-briefing-guidelines-covid-19/
- https://www.bmj.com/coronavirus
-https://www.poynter.org/ifcn-covid-19-misinformation/
-https://www.thelancet.com/coronavirus
-https://theconversation.com/coronavirus-research-done-too-fast-is-testing-publishing-safeguards-bad-science-is-getting-through-134653
-https://www.nejm.org/coronavirus?query=main_nav_lg
-https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w
-https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
بررسی دقیق
دانشمندان نتایج تحقیق خود را با نوشتن مقالاتی و انتشار آنها در نشریات ورسانه ها اعلام می کنند. یک رسانه ی معتبر؛ همیشه دانشمندان با تجربه را در همان زمینه ملزم به بررسی دقیق تحقیقات قبل از پذیرش برای انتشار می کند. این فرایند - که به عنوان" بررسی همکاری " شناخته می شود ،کمک می کند تا با بررسی محققانه از روش صحیح پیروی کرده و توضیحات و نتیجه گیری های معقول درباره مطالعه را ارائه گردد. در حقیقت،این امر جامعه را از نتایج و توصیه های کاذب و فریبنده تحقیقات متنوع محافظت می کند.
اجماع علمی درمقابل تعادل کاذب
"علم" بر اساس ارزیابی جمعی متخصصان در یک موضوع خاص بنا شده است. این داوری جمعی اجماع علمی را تشکیل می دهد. با این حال ، برخی از محققان ممکن است با اجماع یا موضع غالب مخالفت کنند. این دانشمندان - که اغلب به آنها دانشمندان معارض گفته می شود - معمولاً کانالهای علمی را دور می زنند و نظرات خود را از طریق رسانه های اجتماعی ، وبلاگ ها و سایر رسانه های معروف بیان می کنند؟!
اخبار جعلی کرونا (COVID-19)
در اینترنت ادعاهای تایید نشده و جعلی فراوان درباره COVID-19 جنجال بپا کرده است. گزارشی از"رویترز "حاکی از این است که حدود 59٪ از اطلاعات غلطی که آنها کشف کرده اند بیان نادرست واقعیت های موجود بوده و 38٪ نیز کاملاً جعلی است وتا حدود 20٪ اطلاعات اشتباه ازجانب سیاستمداران ، افراد مشهور و سایر چهره های عمومی مطرح شده است ، آنها 69٪ پست های شبکه های اجتماعی را در این رابطه شکل دادند
بنابراین مهم است که اعتبار هر اطلاعاتی در مورد COVID-19 را که در اینترنت یا رسانه های اجتماعی پیدا می کنیم بدقت تمام بررسی نمائیم و از منابع معتبرداخلی برای بررسی واقعیت استفاده کنیم.
نظرات
0