برای ما که از وقتی یاد داریم از ضعفمان در جذب جهانگرد دلمان خون است، هر تسهیل و پیشکشی خدمت هر خارجی هم عقلانی است و هم اخلاقی، اما نه وقتی همان حقوق از خودمان دریغ شده است.
اینترنت آزاد ــ البته اینترنت قاعدتاً نیازی به صفت «آزاد» ندارد! این هم گلی است که در اینجا (و چند جای دیگر) به سر فناوری زدهاند که آنچه را ماهیتاً آزاد است چنان به اسارت گرفتهاند که حالا لازم است یادآوری کنیم: «اینترنت آزاد»؛ مثل اینکه روزی مجبور شویم بگوییم «هوای اکسیژن دار»! هوا قاعدتاً اکسیژن دارد، مگر اینکه اکسیژنش را آنقدر بگیریم که لازم بشود برای هوا صفت «اکسیژن دار» استفاده کنیم ــ داشتم میگفتم... اینترنت آزاد حق مسلمِ مسلمِ مسلمِ ماست. وقتی این از ما دریغ شود، دادن این حق مسلم به جهانگردان دیگر هیچ مایۀ خوشحالی و افتخار نیست و حتی حس غربت در وطن به آدم دست میدهد.
ضرری ندارد جهانگردان چند روزی که در ایران هستند با زندگی ما آشنا شوند. بخشی از زندگی ما از وقتی یاد داریم همین حصارها و میله های سایبری است؛ بخشی که سمبادهای بر اعصاب ماست و بانیان آن هم برای نظر و خواست مردم پشیزی ارزش قائل نبودهاند.
ایران قبل از ابنیه و پل و دار و درخت، شهروندانی دارد. بهتر است جهانگردان اول با زندگی ما آشنا شوند.
اینجا وضعیت گل و بلبل نیست، جهانگردان هم بهتر است نیمۀ اول سفرشان در ایران در بدر دنبال ویپیان پولی بگردند تا با ما انس بیشتری بگیرند!
وضعیت فیلترینگ به اندازۀ کافی مایۀ تحقیر مردم هست، در این میان دادن اینترنت بدون فیلتر به خارجی ها تحقیر مضاعف است. گذشته از این، شدت تناقض را مشاهده بفرمایید: میگویند ورود جهانگرد از جهت اقتصادی مفید است و فیلترینگ آنها را دلزده میکند.
اولاً زندگی زیر این فیلترینگ چه؟
ما را دلزده نمیکند؟
ثانیاً اگر مسائل اقتصادی اولویت است همۀ سیاست ها را باید ۱۸۰ درجه تغییر دهید! گرچه به گمانم قضیه این است که جهانگردان از مشاهدۀ این حد از بسته بودن اینترنت تسمه تایم پاره نکنند.
راهحل مشکل جهانگردان دادن نت بدون فیلتر به آنها نیست، بلکه جمع کردن بساط فیلترینگ است.
اگر هم چنین نمی کنید، پس با تبعیض مثبت برای خارجی ها انگشت در زخم ما نچرخانید.
✍️مهدی تدینی
(فعال سیاسی _ اجتماعی)
نظرات
0