
رای الکترال چیست؟
سیستم سیاسی امریکا فدرالی است. یعنی هر ایالت میتواند جدای از دیگر ایالتها تصمیم بگیرد و قوانین خود را داشته باشد.
هر ایالتی تعداد متفاوتی نماینده در مجلس نمایندگان و سنای این کشور دارد. تعداد نمایندگان (الکترالها) در هر ایالت با دیگری متفاوت است. در شمارش آرا برای انتخابات ریاست جمهوری، آرای الکترال اهمیت ویژه دارد.
برای مثال ایالت کالیفرنیا با حدود ۳۹ میلیون نفر جمعیت، ۵۳ نماینده در مجلس نمایندگان و ۲ سناتور در مجلس سنا دارد. پس این ایالت در مجموع ۵۵ الکترال (نماینده برگزیده) دارد. در زمان انتخابات، این ۳۹ میلیون نفر به نامزد دلخواه خود رای میدهند. با شمارش آرای مردمی، مشخص میشود که نماینده دموکرات رای بیشتری دارد یا نماینده جمهوریخواهان. برای مثال اگر نماینده دموکراتها در این ایالت رای مردمی بیشتری داشته باشد، ۵۵ رای الکترال را به دست میآورد. یا مثلا تعداد آرای الکترال تگزاس ۳۸ رای است. در این ایالت اگر نامزد جمهوریخواهان بیشترین آرای مردمی را کسب کند، ۳۸ رای الکترال را کسب میکند. هر کدام از کاندیداها که بتواند از مجموع ۵۳۸ رای الکترال ۲۷۰ رای را کسب کنند، برنده انتخابات است.
الکترالها چه کسانی هستند؟
الکترالها در حقیقت نماینده مجلس نمایندگان و مجلس سنا هستند. یعنی افرادی که در یک فرایند انتخاباتی از سوی مردم انتخاب شدهاند و نخبگان هر ایالت محسوب میشوند. هر ایالت دو سناتور دارد اما تعداد اعضای مجلس نمایندگان در هر ایالت متفاوت است.
در مواردی ممکن است، آرای مردمی به نفع یک حزب باشد، اما مجموع آرای الکترال حزب رقیب بیشتر باشد. نزدیکترین نمونه، انتخابات ۲۰۱۶ است که آرای مردمی هیلاری کلینتون ۳ میلیون رای بیشتر از دونالد ترامپ بود. اما چون ترامپ رای اکثریت الکترال را داشت، به کاخ سفید راه یافت.
در سالهای 1824، 1876، 1888، 2000 و 2016 برنده بیشترین آرای مردمی با پیروز نهایی انتخابات متفاوت بود.
چرا در میان ایالتهای آمریکا، برخی سرنوشتسازند؟
با توجه به اینکه دو حزب در امریکا به رقابت با هم میپردازند، تکلیف بسیاری از ایالتها از قبل مشخص است. چون همه میدانند که در برخی از ایالتها اکثریت طرفدار جمهوریخواهان هستند و در برخی دیگر اکثریت با طرفداران حزب دموکرات است. یعنی در هر کدام از این ایالتها، یکی از احزاب شانس پیروزی بیشتری دارد و این نتیجه تا حدود زیادی از قبل مشخص است. اما در برخی از ایالتها، آرای مردم به هم نزدیک است و اینکه کدام نامزد رای الکترال آن ایالت را به دست میآورد از قبل مشخص نیست. به این ایالتهای سرنوشتساز، «میدان نبرد» (battleground) میگویند. ایالت فلوریدا، پنسیلوانیا، میشیگان، ویسکانسین، آریزونا، جورجیا، کارولینای شمالی، نیوهمپشیر و مینهسوتا ایالتهای سرنوشتساز محسوب میشوند که این ۹ ایالت روی هم رفته 121 رای الکترل دارند که معادل ۲۲درصد کل آرای الکترال است. برای مثال ایالت فلوریدا یکی از حساسترین این ایالتهای رقابتی است. دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ توانست با ۱.۳ درصد اختلاف هیلاری کلینتون را در این ایالت شکست دهد. چهارسال قبل از آن، باراک اوباما توانسته بود میت رامنی جمهوریخواه را در این ایالت با کمتر از ۰.۸ درصد اختلاف شکست دهد.
نظرات
0