از آنجاییکه همه ی تمدنهای بشر در کنار رودخانه ها و منابع آب شکل گرفته اند ،تصور می شود چشمه ساران این ناحیه که مهترین ابخوان شیرین منطقه را شکل داده است، نیز خواستگاه تمدن و زیستگاه انسانها در قرون گذشته باشد...
اما خبر خوب آنکه:
نتیجه،تحقیق و پژوهش چندساله پویشگران بیرمی در این منطقه، این گمان به واقعیت پیوست و بقایایی از تمدن و شهری، باستانی در حاشیه غربی بیرمی کشف گردید .
در محدوده ای بیش از ۲۰۰ هکتار اثار و بقایای این شهر پیدا شده است.
نکته جالب توجه در مورد این شهر باستانی این است، که بنیانگذاران این تمدن، تنگه شیرینه را انتخاب کرده بوده اند منطقه ای بسیار امن که از چهار طرف توسط صخره های عظیم بیرمی محافظت میشده و تنها دوراه دسترسی به آن وجود داشته است، یکی از سمت غرب در بستر دره با عرض ده متر و دیگری در بخش جنوب شرقی یعنی سمت تنگه بردسوراخ به عرض پانصد متر .
باوجود چند هزار هکتار وسعت تنگه شیرینه که فرصت طلایی برای دامپروری و کشاورزی،بوده است اما موقعیت بسیار خاص این تنگه امنیت کامل را برقرار میساخته است. طوری که اگر سالها این شهر در محاصره قرار میگرفت،هرگز مشکلی برای ساکنان ان ایجاد نمی شده است.
جهت محافظت از تنها، دو راه ورودی، نیز استحکاماتی نفوذ ناپذیر ساخته شده بود، در سمت غرب یعنی دره ، دژی مستحکم همراه با اب راهه ساخته شده بوده که در هنگام سیلاب اب عبور میکرده و هم هنگام دفاع قابل بستن بوده است، همچنین در بخش جنوب شرقی که استحکامات طبیعی بشکل ضعیف وجود داشته است، جهت کامل کردن ان دیوار و باروی عظیم قرار داشته است، که
بطور کامل شهر را محافظ میکرده است،
تاکنون بخش هایی از این دیوار و باروی عظیم که شهر را محافظت میکرده شناسایی شده است، جالب است علارغم قدمت چندهزار ساله که بخش اعظم دیوار و بارو را به تلی از سنگ تبديل کرده است هنوز بخشهای از دیوار سالم و قابل مشاهده است.
همچنین مکان صدهها بنا در شهر شناسایی شده که در انتظار حفاری توسط تیم تخصصی میراث فرهنگی هستند.
اما یکی از بناهای عظیم شهر که نشانگر اهمیت و عظمت این شهر و تمدن، است، ارگ حکمرانی است که مساحتی چندهزار متر مربعی را
بخود اختصاص داده است، این ارگ حکومتی بر صخره ای بلند و نفوذ ناپذیر قرار دارد، که برای رسیدن به ان باید سختی صعود به یکی از صخره های بیرمی را بجان خرید، بخشهای شرقی ارگ طی هزاران سال در اثر فرسایش و زمین لرزه های متعدد، فرو ریخته است، اما بخشهای از ان همچنان استوار باقی مانده است،
در بخش بیرونی شهر معدن سنگ گچ و چندین کوره گچ پزی و در بخش داخلی شمال شهر معدن سنگ آهن کشف شده است.
نکته تاریخی:
ما بعنوان بخشی از مردم دشتی صدهها روز برای محافظت از بیرمی و تنگه شیرینه با گرو گذاشتن همه هست و نیستمون ماندیم شیرینه را حفظ کردیم و خدا هم مزد ما را با هدیه کردن یه شهر باستانی عظیم داد، ما کارمان را خوب انجام دادیم، شما مردم دشتی ، شما نمایندگان دشتی، شما مسؤلان دشتی، هرچه را تا امروز حفظ کرده ایم و بدست آوردیم با همه وجود تقدیمتان میکنیم، تمنا میشود تمنا میشود تمنا میشود قدرش را بدانید، و ان را گرامی بشمارید و حفظش کنید.
نظرات
0