عدم محدودیت حضور کودکان و نوجوانان در شبکه های اجتماعی و ضعف سواد رسانه ای از سوی والدین، چه تاثیری بر بچهها خواهد داشت؟ یکی از اثراتی که شیوع ویروس کرونا با خود به همراه داشته، عـادیسازی استفاده از فضـای مجازی و تلفن همراه والدین توسط بچههاست. حتی در زمان فعالیت مدارس نیز به دلیل ایجاد فضای آموزشی از راه دور و استفاده از نرمافزار شاد، بکارگیری تلفن همراه والدین و ورود به شبکه اینترنتی توسط دانشآموزان توجیه پیدا کرد که در این دوران استفاده از شبکه اجتماعی و مجازی به اوج خود رسید.
نظارت والدین بر محتوایی که در اختیار فرزندانشان قرار میگیرد، خیلی مهم است؛ اینکه من هوشیار باشم در این ساعت که این بستر برای کودکم مهیاست، او به چه گروهها و شبکههایی سر میزند؟ بسیار اهمیت دارد. حتی بسیاری از بازیهای دیجیتال که در اختیار بچهها قرار میگیرد نیاز به بررسی دارد؛ همانطور که بسیاری از بازیهایی که در در اپلیکیشن آپارات در اختیار بچه ها قرار دارد برگرفته از فرهنگ غربی است، حتی بسیاری از بازیهای دخترانه در این گونه فضاها، در حقیقت ترویج فرهنگ مصرف گرایانه را نهادینه می کند. برخی از بازیها اساساً برای این ساخته شدهاند تا خیلی از روش های زنـدگی به سبـک غربی را از هماکنون به بچهها آموزش دهند که با مفاهیم اسلامی ما کاملاً در تضاد هستند.
به مادران توصیه میشود که از کنار گوشی های هوشمند و شبکه های اجتماعی به بهانه این که یک بازی هستند و بچهها برای دقایقی سرگرم میشوند به راحتی عبور نکنند، خانوادهها به این وسائل به عنوان منبعی نگاه میکنند که ممکن است نوع فکر کردن و سبک زندگی فرزاندشان را تغییر دهد. بنابراین اگر خانوادهها از این منظر به شبکههای اجتماعی نگاه کنند حساسیت بیشتری نشان خواهندداد و سعی خواهندکرد تا محتواهایی در اختیار فرزندانشان قرار بگیرد که مثبت باشد. علاوه بر محتوی، زمان استفاده از شبکههای اجتماعی هم باید مدیریت شود؛ این که بچهها به دلیل قرنطینه نمیتوانند از کلاسهای آموزشی و بسیاری از برنامههای تفریحی استفادهکنند و یک زمان نامحدود را به استفاده از تلفن همراه سرگرم باشند فقط یک توجیه است.
در واقع خانواده ها میتوانند با یک جست و جو درباره بازیهای خانوادگی با حداقل امکانات در محیط خانه یک فضای شاد ایجاد کنند. همین باعث میشود تا استفاده از فضای مجازی و بازیهای تلفن همراه توسط بچهها به حداقل برسد.
علیرغم تاکیدات رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) مبنی بر بوجود آمدن شبکه ملی اطلاعات و اینترنت پاک، مسئولان مربوطه در این حوزه دغدغههای لازم را برای این موضوع ندارند، این در حالی است که حتی در کشورهای غربی که سبک زنـدگی متفاوتتری نسبت به ما دارند و حتی حدود شـرعی ما را نیز ندارند، مقررات ویژه ای برای استفاده از فضای مجازی بخصوص اینستاگرام دارند، بطور مثال برای استفاده از فضای ذکر شده محدودیت سنی تعیین کردهاند و بسیار جدی رو این قوانین کار میکنند، چون می دانند هرگونه سهلانگاری در این حوزه آسیب های اساسی بر خانواده و فرزندان وارد میکند، اما ما که در کشور اسلامی هستیم و قطعاً نهاد خانواده باید برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار باشد متأسفانه کمکاریهایی در این حوزه میبینیم!
در سایه شیوع کرونا و تعطیلی مدارس، والدین بیش از هر زمانی زمینه و بستر استفاده فرزندانشان از سرگرمیهای دیجیتال را مهیا کردند تا به زعم خود مانع خارج شدن فرزندانشان از منزل شوند؛ اما به این نکته توجه نداشتند که بازی های الکترونیک امکان پرکردن خلأ روانی و عاطفی کودکان و نو جوانان را ندارند؛ از این رو کودکان و نوجوانان از فرصت در دسترس بودن تلفن همراه هوشمند و تبلت استفاده میکنند و خودخواسته به عضویت شبکه های اجتماعی توصیه شده از سوی همسالانشان در می آیند.
مدیریت تربیت آموزش و پژوهش پایگاه دریایی بوشهر
نظرات
0