احمد سبحانی گفت: این آفت در صورت تشخیص بموقع فعالیت و مبارزه بموقع خسارت مشهودی به میوه نخیلات نمی زند ولی چنانچه فعالیت آفت بموقع تشخیص داده نشده و سمپاشی با سموم مناسب انجام نشود خسارت غیرقابل جبرانی هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی به محصول خرما وارد می کند.
سبحانی افزود: کنه های تار عنکبوتی خرما از شيره بافت برگهاي جوان و بخصوص ميوه هاي نارس خرما تغذيه مي كند و در اثر تغذيه آن رنگ طبيعي برگ و ميوه ها تغيير يافته و به رنگ خاكستري مايل به سفيد و يا زرد كمرنگ در مي آيد. اندازه ميوه هاي آسيب ديده کوچک مانده و با خروج مواد قندي و شيره نباتي از آن پوست ميوه نيز سخت و خشك مي شود.
وی اظهار داشت: كنه ها براي حفاظت و انتقال خود از یک نقطه به نقطه ديگر تار مي تنند و در امتداد تارها تخمریزی می کنند و در زير تارها به فعاليت مي پردازند. هنگام طغيان آفت خوشه هاي خرما منظره اي غبارآلود به خود گرفته و ميوه ها به رنگ قرمز تيره در آمده و چروكيده و نامرغوب مي شوند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر بیان داشت: شروع فعالیت کنه تارتن خرما بستگی به دما و رطوبت نسبی دارد؛ افزایش دما و کاهش رطوبت نسبی هوا به همراه وزش بادهای گرم باعث شروع فعالیت کنه های تارتن خرما می شود. با پایش دما، رطوبت و بررسی خوشه ها و همچنین استفاده از تجربه های محلی می توان شروع فعالیت را معین کرد. در کنترل این آفت شروع فعالیت بسیار مهم است. تا قبل از شروع فعالیت سمپاشی پیشگیرانه توصیه نمی شود. برای کنترل شیمیایی می توان به محض مهاجرت کنه های بالغ از تاج درخت به سمت خوشه ها، از سموم کنهکش اختصاصی نظیر فن پیروکسیمیت (اورتوس)، بروموپروپیلات (نئورون)، هگزیتیازوکس (نیسورون)، اسپیرودیکلوفن (انویدور) یا کنهکش عمومی نظیر فنپروپاترین (دانیتل) و آبامکتین (ورتیمک) استفاده کرد.
وی در پایان افود: به دلیل تعدد نسل کنه های تارتن و برای پیشگیری از بروز پدیده مقاومت، نکته بسیار مهم در کنترل مطلوب کنه ها، رعایت تناوب در سموم مصرفی می باشد.
نظرات
0