سه عربستان آماده پذیرش شروط یمن برای صلح است
- شکست در سال هشتم مثل صدام
اگر صدام پس از هشت سال جنگ تحمیلی علیه ایران شکست خورد، صدام جدید منطقه دربرابر کشوری بهمراتب کوچکتر در همان عدد هشت درحال توقف است. گویی تاریخ اگر نفرین نابودی در دهه هشتم را به حکومتهای یهودیان ارزانی داشته، شکست در سال هشتم را نیز نصیب دیکتاتورهای جنگافروز صدامی کرده است.
روزنامه الاخبار لبنان، اخیرا از طریق منابعی در دولت نجات ملی یمن گزارش کرده محمد بنسلمان ولیعهد عربستان به صنعا اعلام کرده حاضر است در ازای تضمینهای امنیتی مانند عدمعملیات و حمله علیه خاک اصلی این کشور، یمن را به این دولت تحویل داده و نیروهایش را نیز خارج سازد.
این روزنامه لبنانی در ادامه نوشته صنعا دربرابر درخواست عربستان ۴ مطالبه شامل پایان محاصره یمن، پایان مداخلهجویی در امور داخلی یمن، پرداخت غرامت به صنعا بابت سالهای جنگ و خروج عربستان از این کشور دارد همچنین ریاض ادعا کرده در ازای تضمینهای امنیتی قابل قبول حاضر است این شروط را بپذیرد.
چه موضوعاتی عربستان را بهسمت صلح میرانند؟
- شعلهور شدن مجدد جنگ یمن و بر باد رفتن اندوختههای مالی چنددهه عربستان
ریاض میداند با توجه به رشد بیسابقه تواناییهای نظامی و تسلیحات یمن و تغییرات گستردهتر میدان جنگ، درصورت آغاز مجدد درگیریها نهتنها ذخایر ارزی مجددا انباشت شده خالی خواهند شد، بلکه احتمال دارد درکنار اجبار به نقد کردن سرمایهگذاریهای PIF با کاهش درآمدهای صادراتی بهدلیل از کار افتادن تاسیسات تولید و صادرات نفت هم مواجه شود.
- آشفتگی بهدلیل آمادهباشها و استقرار نظامی
علیرغم کاهش درگیریها و تنشها در یمن، عربستان بهدلیل باقی بودن مشکل همچنان نیازمند صرف منابع مالی خود برای خرید وفاداری و حمایت کشورهای دیگر است. در وضعیت نه جنگ نه صلح، عربستان هزینههای مینیاتوری جنگ را میدهد که آن نیز بالاست.
- یمن؛ زخم باز سعودیها
کشورها و گروههای زیادی در منطقه با سعودیها مشکلاتی دارند که در نهان کمکهایی ضدعربستان در اختیار یمن میگذارند. باید در نظر داشت هرچند تمام دشمنان ریاض به یمن یاری نمیرسانند اما امروز طیف وسیع انتخابی برای آنها موجود است.
- عقب افتادن عربستان از کشورهای منطقه
عربستان در دهههای اخیر سرگرم رقابتهای منطقهای بوده و در اغلب آنها شکستهای بزرگی را متحمل شده است. این مساله نشان میدهد ریاض در این مدت بهدلیل اشتغال به رقابتهای منطقهای فرصت تمرکز بر بسیاری از حوزهها را نداشته و آنچه مورد تمرکز قرار گرفته بیحاصل شده است.
- افزایش زمان جنگ و افزایش سنگینی شکست پیش رو
عربستان میداند با توجه به وضعیت منطقه، صلح سنگین امروز برایش آسانتر از شکست سنگینتر فردا خواهد بود، اگر عربستان پس از حملات سال ۲۰۱۹ صلح میکرد با تشدید حملات سنگین و مداوم سال ۲۰۲۱ روبهرو نمیشد.
- گردش فشارهای بینالمللی بهسمت عربستان
فشارهای بینالمللی و منطقهای تا پیش از این بهصورت زورگویانه و یکجانبهای تنها متوجه یمن میشدند اما افزایش تحملپذیری یمن و آشکار شدن سرسختی صنعا، امروزه ریاض نیز با توجه به تهدیدات جدید یمنیها، تحت فشارهای بینالمللی برای جلوگیری از تهدید مجدد اقتصاد جهانی است.
- درگیر شدن توانایی ذهنی
جنگ یمن و مسائل مربوط به آن بخش بزرگی از توان ذهنی سعودیها را به خود مشغول کرده است. این موضوع در مذاکرات سخت این جنگ مشهود است.
- گسترش تمرکز و توانایی محور مقاومت در یمن
یمن بخشی از محور مقاومت است و ادامه جنگ در این کشور باعث گسترش تمرکز این محور به آن میشود. سنگینتر شدن حضور محور مقاومت در این منطقه میتواند زیان کلانتر و بلندمدتتری به ریاض تحمیل کند.
نظرات
0