گلچینی از فرهیختگان عرصه اطلاع رسانی بوده که در توسعه آگاهی عمومی ایفای نقش می نمایند
اخبار فوری
آخرین اخبار
برای ایران
متن کامل چهارمین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ قسمت اول
چهارمین مناظره انتخاباتی نامزد‌های چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری با حضور مسعود پزشکیان، مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی و محمدباقر قالیباف برگزار شد.

 ۶ نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در چهارمین مناظره انتخاباتی نامزد‌های چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری به سوالات پاسخ دادند که مشروح آن به شرح زیر است:

مقدمه مجری: بر اساس قرعه کشی که پیشتر انجام شده ترتیب حضور نامزد‌های محترم در برنامه چهارم بر این اساس است: نامزد محترم شماره یک، جناب آقای محمدباقر قالیباف، نامزد محترم شماره دو جناب آقای مسعود پزشکیان، نامزد محترم شماره سه، جناب آقای سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی، نامزد محترم شماره چهار، جناب آقای مصطفی پورمحمدی، نامزد محترم شماره پنج جناب آقای سعید جلیلی و نامزد محترم شماره شش جناب آقای علیرضا زاکانی. 
همانطور که پیشتر هم اطلاع رسانی شده به جهت این که ما کمتر از یا حدود تقریبا ۱۳ ساعت تا برنامه بعدی مناظره که فردا ساعت ۱۲ و نیم تقدیم حضور بینندگان عزیز خواهد شد فرصت داریم برای این که نامزد‌های محترم فرصت کافی برای تجدید قوا برای حضور در برنامه آخر و مناظره پنجم را داشته باشند امشب بنا داریم که برنامه را کمی زودتر حدود یک ساعت تقریبا زودتر به پایان ببریم این باعث شد که برنامه دستخوش برخی تغییرات بشود البته خیلی تغییرات ویژه‌ای نیست، صرفا سه مرحله‌ای که در برنامه‌های قبلی داشتیم تبدیل به دو مرحله شده، هر نامزد محترم در هر مرحله و در دو نوبت ۵ دقیقه‌ای فرصت پاسخگویی خواهند داشت که مجموعا ۱۰ دقیقه در هر مرحله خواهد بود و در پایان مراحل دوگانه مجموعا ۲۰ دقیقه هر نامزد فرصت صحبت و پاسخگویی به سوالات را خواهند داشت بعد از پایان مراحل دوگانه صرفا چند دقیقه‌ای فرصت استراحت خیلی کوتاه است بدون ترک استودیو و البته با امکان حضور یکی از مشاوران برای هر یک از نامزد‌های محترم که در حدود ۴-۵ دقیقه این فضای مشاوره فراهم خواهد شد و بلافاصله بعد از آن انشاالله فرصت جمع بندی ۶ دقیقه برای هر یک از نامزد‌ها فراهم خواهد بود که مجموعا زمان اختصاصی افتاده به هر نامزد در این برنامه ۲۶ دقیقه خواهد بود، ضمن این که امشب هم در برنامه مناظره به مانند برنامه قبل اعضای محترم کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در استودیوی مجاور استودیوی شماره ۱۵، حضور دارند و از آغازین لحظات این برنامه تا انتها بر روند و فرآیند برنامه مناظره دقت خواهند داشت و اگر نیاز به مداخله‌ای از سمت مجری در این برنامه باشد با تشخیص کمیسیون بررسی این اتفاق خواهد افتاد که پیشتر از این بابت اگر مداخله احتمالی صورت گرفت از حضور یکایک نامزد‌های محترم عذرخواهی می‌کنم. درخواست ما این است که، چون برنامه امشب برنامه حوزه سیاسی هست در چارچوب سوالات پاسخ بفرمایید که مخاطبین محترم بتوانند در مقام قیاس برنامه‌های نامزد‌های محترم بربیایند و نکته آخر این که فارسی را پاس بداریم و قطعا قند شیرین فارسی به زبان و ادبیات فارسی ما کمک خواهد کرد. امشب برنامه مناظره سیاسی است در دو محور تقدیم حضور شما خواهد شد عنوان اصلی برنامه امشب ایران در جهان امروز است در فرصت اول راجع به فرصت‌ها و ظرفیت‌های سیاست خارجی صحبت خواهیم کرد و در نوبت دوم و مرحله دوم موضوع تهدید‌ها و چالش‌های سیاست خارجی را پیش خواهیم کشید. در بخش اول مناظره امشب همانطور که اشاره شد به موضوع فرصت‌ها و ظرفیت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران می‌پردازیم، همانطور که مستحضر هستید در برنامه هفتم به استفاده از تمام امکانات و ظرفیت‌های سیاست خارجی در جهت تقویت رویکرد اقتصاد محور در سیاست خارجی و روابط منطقه‌ای و جهانی و کمک به الهام بخشی انقلاب اسلامی به جامعه مستضعفین جهان تاکید شده است در این بخش از مناظره نامزد‌های محترم راهکار‌های خود را برای اجرایی شدن این موضوع ارائه خواهند کرد، در ابتدا سوالات کارشناسان را خواهیم دید و بعد فرصت ۵ دقیقه‌ای هر یک از نامزد‌ها شروع خواهد شد. 
 
سوالات کارشناسان: 
محسن پاک آیین کارشناس سیاست خارجی: برنامه‌های دولت شما برای بهره مندی از فرصت‌ها و مزایای توافقنامه‌های بلند مدت مطرح شده با کشور‌هایی نظیر چین و روسیه چیست؟ 
سیدمحمدکاظم سجادپور (رئیس پیشین مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه): خواستم از نامزد‌های محترم بپرسم چگونه می‌خواهند مسئله توازن و تعادل در سیاست خارجی را در عمل دنبال کنند؟ 
کامبیز میرکریمی (عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه): پیمان موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اوراسیا یک نمونه موفقی بود که به خوبی اجرا شد و نشان داد که چقدر یک پیمان منطقه‌ای می‌تواند باعث جهش صادرات ایران بشود؟ برنامه دولت شما برای تکرار این موافقتنامه با کشور‌های دیگر و با مناطق دیگر چیست؟ 
یحیی آل اسحاق (رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق): یک فرصتی هست در منطقه یعنی ۱۵ تا کشور همسایه ما، چیزی حدود ۱۲۰۰ میلیارد دلار تعاملات شان با هم هست، سهم ما از این بازار همسایه با مزیت‌هایی که داریم، چقدر است؟ عزیزمان برای استفاده از این فرصت که ضروری است چه برنامه‌هایی دارد؟ 
محمدرضا رئوف شیبانی (سفیر سابق ایران در سوریه): با توجه به موقعیت ویژه محور مقاومت و همزمان حرکت رو به جلو و رو به پیشرفت جریان‌های مقاومتی در منطقه و جهان و همچنین دستاورد‌هایی که محور مقاومت تاکنون به دست آورده در دفاع از مردم مظلوم و مسلمان منطقه برنامه سیاسی دولت شما برای تثبیت و تقویت این دستاورد‌ها چیست؟ 

مجری: برنامه شما برای تقویت رویکرد اقتصادمحور در سیاست خارجی و روابط منطقه‌ای و جهانی و تقویت پیوند‌های اقتصادی با اولویت همسایگان چیست؟ جناب آقای قالیباف جنابعالی ۵ دقیقه فرصت دارید برای پاسخ گفتن به این سوال.

اولویتم در دیپلماسی خارجی مصوبات نظام است
قالیباف: سوالاتی که عزیزان مطرح کردند در سوالات شان بحث فرصت‌ها و تهدیدهاست، شهید سلیمانی باورش این بود و اینگونه هم عمل می‌کرد که می‌گفت فرصت‌های ما در دل تهدیدات است، تهدیدات هر چقدر هم بزرگ باشند فرصت‌های آن هم بزرگ هستند، اجازه بدهید من از این منظر به موضوع بپردازم، بهرحال امروز، اولویت بنده در دولت چهاردهم در سیاست خارجی دیپلماسی و سیاست‌هایی است که مصوبه نظام هست و طبیعتا دستگاه دیپلماسی ما باید این کار را انجام بدهد و پیش برود.

در داخل و خارج نیاز به اجماع داریم / پرونده‌های باز و نیمه باز بین‌المللی را می‌بندیم
ما تعداد قابل توجهی ده‌ها پرونده باز و نیمه باز داریم که بسته نشده یا اگر بسته شده اجرا نشده، سالهاست ادامه دارد که بعضی از نمونه‌های آن را اشاره کردم، اولویت اول مان این است که برویم به سمتی که پرونده بازی نداشته باشیم، برویم سراغ آن‌ها و آن‌ها را پیگیری کنیم و حل و فصل کنیم، به نظر من مهم‌ترین موضوعی که می‌تواند ما را موفق بکند در این موضوع، این است که ما بتوانیم یک اجماع ایجاد بکنیم. ما در سطح ملی نیازمند یک اجماع هستیم نیازمند وحدت هستیم.

ما حتما مذاکره می‌کنیم و حتما به توافق می‌رسیم
لذا این اجماع ضرورت کار است چه در داخل و چه در خارج، به دلیل این که اصلا سیاست داخلی ما امتداد سیاست خارجی و بالعکس است لذا بنده به طور روشن در حوزه مذاکره معتقدم که ما حتما مذاکره می‌کنیم، همین طور که شهید رئیسی ادامه مذاکرات را دنبال کرد و حتما به توافق می‌رسیم چه توافقی؟ توافقی در چارچوب قانون و سیاست‌های کلان که در همین قانون راهبردی بند ششم آن را گفته و باید آن را مبنای کار قرار بدهیم، چگونه ما هر توافقی که در آن انتفاع اقتصادی داشته باشد گام به گام آن را در مقابل اقدام انجام می‌دهیم که در مورد بعد من این را دنبال می‌کنم و در کنار آن در حوزه داخل هم به خنثی سازی تحریم که با آن ۵ فوریتی که من اشاره کردم آن را دنبال خواهیم کرد.

ستاد پزشکیان نکاتی را مطرح می‌کند که احساس نگرانی می‌کنیم.
اما نکته مهم اینجاست و من مخصوصا این روز‌ها این سوال مطرح شد برای من و حتما برای مردم عزیزمان که این اولویت که می‌خواهیم دنبال کنیم گفتیم اجماع و وحدت می‌خواهد، جناب اقای دکتر پزشکیان برادر عزیزم بر این موضوع خودشان هم همیشه تاکید داشتند، ولی این روز‌ها ما می‌بینیم که ستاد ایشان و مشاورین ایشان نکاتی را مطرح می‌کنند که یک مقدار احساس نگرانی داریم، یعنی نشان می‌دهد که در گفته‌ها، در میتینگ‌ها دیگر کمتر توجه به آن اجماع نظر و وحدت پیش می‌آید، حالا چه در برنامه تلویزیونی من موردی را دیدم چه در این میتینگ‌هایی که آنجا بود، این‌ها باعث می‌شود که یک تنشی بین مردم با مردم، بین مجموعه دستگاه‌ها با هم، افراد با هم، چون ما این جا واقعا وحدت می‌خواهیم برای این، در این چه ثمره‌ای دارد؟ ثمره اش این است که صدای مردم گم می‌شود، شنیده نمی‌شود حل مشکلات مردم به آن توجه نمی‌شود، در همین بحث مربوط به قانون راهبردی با صراحت مشاور جناب آقای دکتر گفتم ما اصلا این قانون را مانع رفع تحریم می‌دانیم اصلا این خودش مانع است، خب اگر مانع است و این هم قانون است، چگونه می‌خواهیم دنبال کنیم؟ این در شرایطی است که رهبری معظم انقلاب فرمودند این قانون مبنای کار ما است مبنای تعیین تکلیف است بهرحال این تضاد و این دوگانه را چگونه می‌خواهیم دنبال کنیم؟ چگونه می‌خواهیم این را پیش ببریم.
یعنی اگر از همین الان این بحث‌ها مطرح شود طبیعتاً این برای آینده می‌شود یک بهانه‌ای که بگوییم باز نگذاشتند، مثل حالا واکسن هم من در همین روز‌ها شنیدم که نگذاشتند واکسن وارد شود این‌ها باز مردم را خسته می‌کند کشور را دو مرتبه برمی‌گرداند دهه ۹۰ را ما تکرار می‌کنیم دهه ۹۰ دهه تلخی بود اولویت ما بحث‌های اقتصادی است و از ظرفیت‌ها استفاده می‌کنیم و این جا هرچه ما از آقای دکتر شنیدیم وحدت و انسجام بود، ولی در میدان اتفاق دیگری دارد می‌افتد.

 سوال: ممنون، آقای پزشکیان بفرمایید.
 پزشکیان: عید سعید غدیر را خدمت بینندگان عزیز تبریک عرض می‌کنم و بر این مبنا از حضرت علی علیه السلام در رابطه با همین مشکلاتی که وجود دارد یک دستورالعمل‌هایی که به مالک نوشته اند را خدمت شما عرض می‌کنم، حضرت علی می‌فرمایند کسی که بیشتر از همه باید دوست داشته باشد این است که وسط حق را عمل کنی، عدلی که همه را فراگیر باشد و همه را پوشش بدهد و آن چیزی که رضایت همه مردم را در آن ببینید و این چیزی که ما الان در داخل مشکل داریم و این بحث‌هایی هم که آقای دکتر فرمودند زاییده نوع بی‌عدالتی‌هایی است که در سیستم دارد شکل می‌گیرد، بحث‌هایش مفصل است بعد می‌فرمایند عمود دین، حالا یک عمود دین به عنوان فرد است که می‌گوید نماز عمود دین است که برای من عمود است، یکی برای جامعه است که می‌گوید ستون دین عِده و عُده در مقابل دشمنان همه مردم هستند نه یک گروه، نه خواص و می‌فرمایند که خواص پر مدعا هستند و نباید زیاد به آن‌ها توجه کرد ما باید به عموم مردم توجه کنیم. اگر می‌خواهیم مشکلات اقتصادی و اجتماعی و بین‌المللی خودمان را حل کنیم همین بحثی که الان اشاره فرمودند باید اجماع و عموم مردم را راضی نگه داریم ما این جا مشکل داریم حالا بحث‌هایی که تا حالا کردند را من وارد نشدم، در رابطه با بحث‌های اقتصادی همین برجام برای همان دولتی است که برادران می‌گویند بد است و از آن نقد می‌کنند و الان هم دنبال این هستند که این برجام را حل کنند حالا به هر شکلی که قرار است انجام بدهند پس برجام یک مزیتی بود که دولت گذشته توانست این کار را بکند، ولی با موانعی که ایجاد شد نگذاشتند، دعوا سر این است که به اسم من نباشد به اسم شما باشد این هم یک اختلافی است که وجود دارد و این اختلاف‌ها باعث شد که آن مدتی که دولت برجام را وارد شد که حل کند داشت حل می‌شد، داشت همه چیز جلو می‌رفت وقتی که جلویش اختلافات با مشکل ایجاد کرد روز به روز وضعیت ما بدتر شد و الان هم مردم می‌بینند که در چه حالتی است، الان مزیت‌های اقتصادی در کشور ما نفت و گاز است و از این طرف وضعیت ژئوپلیتیکی که ما در منطقه داریم یعنی ما در منطقه می‌توانیم ترانزیت شرق به غرب باشیم، می‌توانیم بیشترین مزیت را در گردشگری و در نفت و در گاز برای مردم و کشورمان به ارمغان بیاوریم چرا نتوانستیم این کار انجام بدهیم؟ مسئله خیلی روشن است ما هم با خودمان دعوا داریم هم با کسان دیگر که همسایه ما هستند، کاری که شهید رئیسی انجام دادند قابل قدردانی است تلاش کردند که مشکل با همسایگان را حل کنند تلاش کردند که برجام را نهایی کنند، ولی ما داریم کاری می‌کنیم که در این روند باز به خاطر مشکلات داخلی نگذاشتیم آن اتفاق بیفتد اگر می‌خواهیم مشکلات اقتصادی مملکت ما حل شود، ارتباط ما با دنیا حل شود تا بتواند رونق پیدا کند باید تحریم‌های ظالمانه را با روش‌های مختلفی که وجود دارد حل کنیم ما باید اف‌ای تی اف را یک روز نهایی کنیم، چون در همین وضعیتی که الان هستیم گران می‌خریم ارزان می‌فروشیم کلی از این پول‌های ما معاملات ما همین توافق‌نامه‌هایی که انجام دادیم کی ما توافقنامه‌ای را با چین انجام دادیم که بیاید کاری بکند چرا انجام نمی‌دهند؟ برای این که تا ما مشکلمان را در رابطه با این ارتباطات بین‌المللی حل نکنیم آن‌ها هم کاری با ما نمی‌کنند خیلی روشن است با شعار دادن هم مشکل مملکت حل نمی‌شود ما باید مشکلات را همان چین، همان عراق، همان روسیه اگر قرار باشد با ما مشکل را حل کنند باید برویم آن ضوابط بین المللی را درست کنیم، نوشتیم، ولی چرا آن‌ها در رابطه با معاملات ۳۰۰ -۴۰۰ میلیارد دلارف ۱۳۰۰ میلیارد دلار برای ما ۲۰۰ -۳۰۰ میلیون دلار است یعنی اصلاً قابل قیاس نیست این معاملاتی که ما انجام می‌دهیم ما سهممان را از بازار با گفتگو با گفتگویی که با همسایگان خواهیم داشت و با وحدت و از انسجامی که در داخل باید ایجاد کنیم باید حل کنیم من هیچ وقت نخواستم اینجا وارد بحث‌هایی بشوم که هی دارند نقد می‌کنند، گروه شما، جریان شما همه کسانی که پیش من آمدند خودشان آمدند.

 سوال: ممنون، آقای قاضی‌زاده هاشمی بفرمایید.
قاضی زاده هاشمی: عید سعید غدیر را عرض تبریک دارم. ما این روز‌ها وقتی که خدمت مردم می‌رسیم بین مردم هستیم و مورد لطف قرار می‌گیریم از یک نظر مردم انتقاد می‌کنند که شما چرا واضح صحبت نمی‌کنید چه در این برنامه چه در برنامه‌های دیگری که تلویزیون برگزار می‌کند و اعضای رسمی ستاد‌ها و مشاورین کاندیدا‌ها آنجا در حضور کاندیدا‌ها بعضاً اظهار نظر‌هایی می‌کنند این‌ها پاسخ داده نمی‌شود و به آن پرداخته نمی‌شود. من از آنجایی که برخی از این موضوعات به دولت شهید رئیسی عزیز و شخص شهید رئیسی عزیز برمی‌گردد حقیقتاً امشب تصمیم گرفتم کمی مصداقی‌تر موضوعات را عرض کنم. در حوزه همسایگان سیاست ایران همیشه برقراری صلح و آرامش و جلوگیری از دخالت بیگانگان بوده است ما ضمن اینکه باید با همسایگان رابطه داشته باشیم باید از مداخلات فرا منطقه‌ای جلوگیری کنیم گرچه بعضی مواقع این سیاست متاسفانه مختل شد. شما یادتان است که دولت آقای روحانی زمانی که دولت را تحویل داد به معنای واقعی کلمه جایگاه ما در منطقه نامطلوب بود اوضاع ما و همسایگان شرقی ما به چه ترتیب بود؟ با دولت سابق افغانستان تنش جدی داشتیم تنش ما بالا گرفته بود پایگاه‌های آمریکا آنجا حاضر بودند تهدیدات جدی از سمت افغانستان آنجا وجود داشت جالب این است که جریان رسانه‌ای و مهندسی افکار عمومی همین آقایان در ابتدای دولت شهید رئیسی و روی کار آمدن طالبان قصد داشت جامعه را جوری تحریک کند که به بهانه موهوم یک جنگ بی‌ثمر با طالبان شروع شود، بماند که در دولت اصلاحات که آقای پزشکیان عزیز خودشان را امتداد آن می‌دانند و معرفی کردند هم دیپلمات‌ها و عناصر رسانه‌ای ما در مزارشریف مظلومانه به شهادت رسیدند و ما در آستانه یک جنگ قرار گرفتیم. دلیل این اتفاقات این است که حامیان آقای پزشکیان تعادلی در سیاست خارجی و مناسبات بین‌المللی ندارند و تک چشمی به دنیا نگاه می‌کنند هر وقت این جریان سرکار آمده سایه جنگ بر سر کشور افتاده و حتی امنیت ما را هم می‌خواستند گدایی کنند، شهید رئیسی این تابو را شکست و با وعده صادق و با اقتدار در کنار دلاوری رزمندگان سایه جنگ را از سر کشور ما دور کرد و دشمن صهیونیست را هم سر جای خودش نشاند، دوستانی که دنبال برجام دو و سه بودند دست ما را از همین قدرت می‌خواستند خالی کنند حتی دیپلمات‌های دولت آقای روحانی که در زندان‌های اروپا بودند آقایان اسدی و نوری با اقتدار دیپلماتیک ایشان آزاد شدند. یادتان رفته که آقای الهام علی اف اواخر دوره آقای روحانی برای ایران خط و نشان می‌کشید و کار به جایی رسیده بود که تاجیکستان و ترکمنستان هم با ما قهر بودند، رابطه ما با کشور‌های حاشیه خلیج فارس هم در دوره دولت قبل چه اوضاعی پیدا کرده بود، بحرین و جیبوتی هم با ما روابطشان را قطع کرده بودند شهید رئیسی و شهید امیر عبداللهیان نشان دادند که استاد تعامل و مذاکره هستند می‌گفتند بدون اذن کدخدا امکان تعامل با هیچ کس و هیچ جا نیست، اما هم روابط با عربستان اصلاح شد به طوری که آقای بن سلمان به دنبال ارتقا روابط شخصی خودش با شهید رئیسی عزیز بود، هم بعد از ۴۰ -۴۵ سال یخ ارتباطی مصر با ما آب شد و هم تنش آذربایجان تمام شد و هم قرارداد‌های معطل مانده در کریدور‌ها و مسیر‌های شمال - جنوب با هند و روسیه و چین به بعضاً قرارداد‌های عملیاتی رسید، به بریکس و شانگ‌های هم پیوستیم و دیدیم که وقتی ضایعه شهادت رئیس جمهورمان رخ داد ایران آن قدر مورد توجه بود که ۸ کشور جهان با جمعیت ۲ میلیارد نفر عزای عمومی اعلام کردند.

سوال: ممنون از شما، آقای پورمحمدی بفرمائید.
پورمحمدی: بنده هم تبریک عرض می‌کنم این عید بزرگ را، انشاالله که همه ما از پیروان حضرت علی (ع) باشیم، همه می‌دانیم سیاست خارجی در امتداد سیاست داخلی است و اگر در داخل توانمند باشیم از هرجهت می‌توانیم اهدافمان را در عرصه بین المللی هم تثبیت و محقق کنیم، اما یک بحث و سوال جدی من دارم، الان بحث انتخابات ریاست جمهوری است و موضوع مهمی است که ما دورش جمع شدیم و الان هم در حال برگزاری مقدمات انتخابات هستیم این مناظره هم مناظره سیاسی است، کجا بحث سیاست داخلی شد؟ این همه میزگرد، این همه جلسات گفتگو و صحبت‌ها حرفی از سیاست داخلی به میدان نیامد، همین دوستان ما هم خیلی خوب بود این سه بزرگواری هم که تاکنون صحبت کردند بخش زیادی از فرمایشاتشان سیاست داخلی است ما چرا نمی‌خواهیم روی سیاست داخلی حرف بزنیم؟ موضوع مهم کشور امروز انتخابات است و انتخابات مشارکت مردم است، رهبری فرمودند با مشارکت، اقتدار ملی تولید می‌شود و با اقتدار ملی هم دفع خطرات دشمن را می‌توانیم دور کنیم و هم مشکلات داخلی را حل کنیم، همه تلاش کنیم برای افزایش مشارکت، اما متاسفانه این ۷-۸-۱۰ روزی که همه داریم تلاش می‌کنیم افزایش مشارکت نمی‌بینیم نظرسنجی‌ها این نیست، همان اعداد و ارقام اولیه نزدیک به همان است با جا به جایی برخی تعداد سهم و سهم افراد همان چیز‌هایی بوده که در سبد‌های قبلی وجود داشته، ما هیچ حس و حال جدیدی در جامعه نمی‌بینیم این مسئله عمده امروز ایران است و ما باید به این جدی برگردیم. بحث انتخابات ناموس سیاسی کشور است، جمهوری اسلامی با مردم و رای مردم شکل گرفته، با حضور مردم و از روز اول امام بزرگ ما بحث انتخابات را جدی مطرح کردند، من وقتی وزیر کشور شدم دیدم مشکل انتخابات مشکل جدی است هرسال انتخابات داریم باید به این فکر کنیم یک نامه‌ای اوایل سال ۸۷ خدمت مقام معظم رهبری نوشتم، مشکلات انتخابات را مطرح کردم از ایشان تقاضا کردم این قصه جدی بررسی شود دستور بفرمائید، ایشان لطف کردند به مجمع تشخیص ارجاع دادند که بررسی شود و مجمع تشخیص هم تائید کرد پیش مسائل و دغدغه‌های من را، گفتند موضوع جدی است حتی بحث معظل مطرح کرد از باب معظل بررسی شود، بعد خدمت رهبری فرمودند نه از باب سیاست کلی، هشت سال طول کشید تا سیاست‌های کلی انتخابات نوشته شود، من آن جا اعتراض کردم به مرحوم آقای رفسنجانی که این موضوع مهم انتخابات چرا عقب می‌افتد، گفتند سال ۸۸ که مطرح شد در سطح آن دوره یک عده‌ای گفتند نه وضع کشور این جور است و مصلحت نیست و از این حرف ها، هشت سال، سال ۹۵ تصویب شد سیاست‌های کلی تا امروز هنوز قانون انتخابات کامل نوشته نشده هم مجلس فکر می‌کنم دهم و هم مجلس یازدهم که آقای قالیباف بودند هنوز ما قانون جامع انتخابات که براساس سیاست‌های کلی باشد ننوشتیم، معلوم است من معتقدم سال ۸۸ بسیاری از گرفتاری‌هایی که داشتیم به خاطر این که سیاست‌های انتخاباتی ما درست نبود و این مسئله بسیار مسئله جدی است و نمی‌شود از آن براحتی گذشت، همین الان انتخابات، این انتخابات جاری ما، این مسئله جدی است و نمی‌شود از آن گذشت، تعدادی از این آقایان تائید نشدند آقای جهانگیری، آقای لاریجانی، آقای دکتر حسینی که در مجلس نماینده است، برخی از افراد با ما چه فرق می‌کنند؟ چه تفاوتی بین ما و آن‌ها است، چرا ما باشیم و آن‌ها نباشند؟ دغدغه است بین جامعه، مسئله است باید حل شود. البته من به اعضای شورای نگهبان، دوستان خودم حق می‌دهم آن‌ها می‌گویند ما قاضی هستیم و قانون به ما گفته ما حق داریم من هم، چون قاضی بودم این را می‌فهمم.

من مشکل با ساختار و برخی قوانین دارم، ما نباید قوانین انتخاباتیمان شناور باشد، تعیین صلاحیت شناور باشد، قوانین انتخاباتی در دنیا جز قانون اساسیشان است، جز قانون‌های پایدار و ثابت غیر قابل تغییر است، الان دوستان ما اینجا نشستند اصلاً مسئله مهمی است اینجا الان بگوییم جناب آقای قالیباف دوستان ما نماینده کدام جریان سیاسی مشخص هستیم خودمانیم فقط، اگر خوب عمل کردیم رای آورده‌ایم، خوب عمل کردیم خودمان موفقیم نبودیم، کسی از کسی نمی‌تواند سوال کند پشتوانه ما کیست، حتی این آقای پزشکیان که نماینده جریان به نام فرد مشخص ایشان برنامه خودش را دارد، همین الان هم در این برنامه ایشان گفت که یک عده به من روی آوردند، ببینید این‌ها مسئله و دغدغه‌های جدی و مهم کشور است، اصلاً نمی‌خواهیم به این مسائل بپردازیم و تا این‌ها حل نشود آن وفاق و آن اجماع و آن یخی که امروز در فضای سیاسی جامعه می‌بینیم و عدم اشتیاق به مشارکت این متاسفانه باقی می‌ماند و این تا باقی بماند نه مسائل اقتصادی منحل می‌شود و نه مسائل بین‌المللی مان و انشاالله بقیه بحث‌ها را هم در دور دوم خواهم گفت.

شناسه خبر : 15875
تاریخ : 1403/4/4 19:48:54
لینک خبر :  https://daryaaknar.ir/sl/pCI8Hb
نویسنده خبر :
X

🔶سهیلا سلطانی
🔹 روزنامه نگار | مدرس
🔹 کارشناسی ارشد مدیریت دولتی  دانشگاه هرمزگان
🔹 لیسانس اقتصاد دانشگاه خلیج فارس
🔹 سردبیر  دریاکنار
🔹 کاندیدای ششمین دوره شورای شهر بوشهر
🔹 عضو صندوق هنر وزارت ارشاد
🔹 عضو هیات موسس انجمن خبرنگاران و روزنامه نگاران استان بوشهر

 
 
برچسب ها #مناظره #انتخاباتی #ریاست جمهوری

نظرات

0
دیدگاه های ارسال شده توسط شما پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد. پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشند منتشر نخواهند شد. پیام هایی که غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشند منتشر نخواهد شد.