به گزارش دریاکنار و نقل از خبرگزاری میزان – بیکاری و نداشتن مهارت لازم جهت اشتغال و کسب درآمد از مهمترین معضلاتی است که سبب ارتکاب مجدد جرم و بازگشت افراد آزاد شده به زندانها میشود، زیرا برخی از زندانیان علت ارتکاب جرم خود را نداشتن شغل مناسب و درآمد مکفی عنوان میکنند برغم اینکه این امر علت موجهی برای ارتکاب جرم نیست، اما در اکثر موارد عدم مهارت و برخورداری از دانشحرفهای از عوامل بیکاری و ارتکاب جرم این افراد و حتی بازگشت مجدد آنان به زندان است به همین دلیل و بخصوص در چند سال اخیر مهارت و حرفهآموزی به زندانیان به منظور اشتغال در درون و پس از خروج آنان از زندان مورد توجه و در دستور کار قوه قضاییه و سازمان زنداها قرار گرفته است.
همچنین با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص نامگذاری سال ۱۴۰۱ (تولید، دانش بنیان، اشتغالآفرین) و سال ۱۴۰۲ (مهار تورم و رشد تولید) یکی از اولویتهای مهم و مورد توجه سازمان زندانها و بنیاد تعاون زندانیان در سطح کلان، نیز حمایت از توسعه اشتغال و حرفهآموزی مولد در زندانها در راستای بازاجتماعی شدن زندانیان و حمایت از خانواده آنان است که سازمان، ادارات کل و مسئولان متولی زندانها در سراسر کشور در سالهای اخیر اقدامات چشمگیر و قابل توجهی در این زمینه انجام دادهاند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای نیز در آیین معارفه رئیس سازمان زندانها اقدامات تامینی و تربیتی کشور با بیان اینکه انسان از مخلوقات برتر الهی است، گفت: در خلقت انسان تکریم و تحسین قرار دارد، اما همین موجود که میتواند به اعلای دین برسد، با زیر پا گذاشتن فرامین الهی، غفلت و عدم اطاعت از رسول و، ولی فقیه میتواند به اسفل السافلین برسد.
رئیس دستگاه قضا با تاکید بر لزوم ایجاد ساز و کاری برای کاستن مشکلات زندانیان و خانوادههای آنها، گفت: گاهی اوقات خانوادهها مقصر نیستند و خود زندانی نیز نادم و پشیمان است، باید بررسی کنیم که چه کاری میشود انجام داد تا علاوه بر مجازات، نگرانی و مشکلات زیادی برای خانوادهها پیش نیاید.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر لزوم حرفهآموزی و ایجاد اشتغال برای زندانیان گفت: باید بستری برای رشد، حرفهآموزی و اشتغال یک زندانی پیدا کنیم؛ چرا که اگر یک زندانی بیکار باشد فساد میآورد و بعد از مدتی که از زندان آزاد میشود حرفهای ندارد و نه تنها تبدیل به یک عنصر مفید نشده بلکه ممکن است عنصری بدتر از قبل شده باشد.
با این دیدگاه و عنایت به اولویتهای سازمان زندانها، «اشتغال و حرفه آموزی» زندانیان بعنوان اولین اولویت اداره کل زندانهای استان بوشهر در دستور قرار گرفت و با حمایت دادگستری و تعامل و همکاری دستگاههای همکار استان دورههای مهارتآموزی مختلفی با مشارکت مددجویان علاقهمند استان بوشهر در راستای توانمندسازی و در آمدزایی برای آنان برگزار شد.
گزارش زیر شرح مختصری از اقدامات اداره کل زندانهای استان بوشهر و زیرمجموعه، در یکسال گذشته جهت ایجاد اشتغال برای زندانیان و پیشگیری از ارتکاب مجدد جرم و بازگشت به زندان آنان با حمایت سازمان زندانها و دادگستری استان است که در قالب چند گفتوگو با خبرگزاری میزان، میخوانید:
توانمندسازی زندانیان و خانواده آنها یکی از دغدغهها و اولویتهای دستگاه قضایی است
مهدی مهرانگیز در گفتوگو با میزان، درخصوص اقدامات دادگستری و اداره کل زندانهای استان بوشهر جهت حرفهآموزی و ایجاد اشتغال برای زندانیان استان در یک سال گذشته با بیان اینکه توانمندسازی زندانیان و خانواده آنها یکی از دغدغهها و اولویتهای دستگاه قضایی است و باید با ایجاد اشتغال برای آنها از حیث مسائل معیشتی و اقتصادی ارتقاء یابند، اظهارکرد: دادگستری کل و اداره کل زندانهای استان بوشهر به منظور حرفهآموزی و ایجاد اشتغال برای زندانیان و همچمین حمایت از خانوادههای آنان در یک سال گذشته تعدادی کارگاه آموزشی و تولیدی در زندانهای استان تشکیل داده است.
ایجاد اشتغال برای یک هزار و ۴۰۴ زندانی
وی افزود: در نتیجه برگزاری دورههای آموزشی در کارگاههای «صنایع دستی، چرمدوزی، صنایع چوبی، کشاورزی و پرورش میگو و...» برای یک هزار و ۴۰۴ زندانی علاقهمند استان بوشهر حرفهآموزی و ایجاد اشتغال شده است.
هدفگذاری برای اشتغال ۸۵ درصدی مددجویان
رئیس کل دادگستری استان بوشهر، بیان کرد: از ابتدای سال جاری نیز برای اشتغال ۸۵ درصدی مددجویان هدفگذاری شده است و امیدواریم با بهرهگیری از تمام ظرفیتها و حمایتهای همه جانبه حوزه صنعت و تولید هدفگذاری مورد نظر محقق شود و بدون شک تا حصول نتیجه تلاش خواهیم کرد.
مصونیت از ارتکاب جرایم و آسیبها با اشتغالزایی
مهرانگیز تصریح کرد: کار در زندان در بعضی موارد حتی میتواند تامینکننده هزینه خانوادههای زندانیان باشد و مددجویانی که به هر دلیل خواسته و ناخواسته در زندان گرفتار میشوند، میتوانند با اشتغال کمکحال خانواده خود باشند و آنها را از ارتکاب به بسیاری از جرایم و آسیبها مصون دارند.
کارآفرین شدن زندانیان در اثر مهارتآموزی
رئیس کل دادگستری استان بوشهر، همچنین با اشاره به اقدامات خوب اداره کل زندانهای استان بوشهر در زمینه حرفهآموزی و اشتغال زندانیان، اظهارکرد: زندانیان با مهارتآموزی و اشتغال علاوه بر در آمدزایی برای خانواده خود در جامعه نیز به عنوان یک کارآفرین مطرح، مشغول به فعالیت میشوند.
برگزاری ۷۰ دورۀ مهارتآموزی در رشتههای مختلف
سید محتشم حسینی نیز در خصوص برگزاری دورههای حرفه و مهارتآموزی در زندانهای استان بوشهر به منظور توانمندسازی و درآمدزایی برای زندانیان و حمایت از خانواده آنان به خبرنگار میزان، گفت: با توجه به این موضوع که مهارتآموزی و ایجاد زمینه اشتغال برای زندانیان موجب جلوگیری از «بزه، تکرار مجدد جرم و بسیاری از آسیبهای اجتماعی و بازگشت به زندان» آنان میشود اداره کل زندانهای استان با همکاری سایر دستگاههای مرتبط ۷۰ دورۀ مهارتآموزی در رشتههای مختلف را دریک سال گذشته برای مددجویان علاقهمند برگزار کرده است.
برگزاری دوره با همکاری فنی و حرفهای
وی ادامه داد: به عنوان مثال با همکاری فنی و حرفهای استان در رشتههای «آرایشگری، حصیر بافی، دوزندگی کیف چرمی، سیم کشی و عیب یابی مدار ساختمانی، برقکار ساختمان درجه یک و دو، تعمیر کار کولر گازی و اسپیلت و ...» کارگاههای آموزشی در زندانهای سراسر استان برگزار شده است.
برگزاری دوره با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی
مدیر کل اداره زندانهای استان بوشهر به برگزاری کارگاههای آموزشی «پرورش گاو شیری، پرورش مرغ تخم گذار، پروش بوقلمون، کاشت، داشت و برداشت گوجه فرنگی، تکثیر و پرورش گل و گیاهان آپارتمانی، متصدی واحد پرورش میگو و ...» با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی استان اشاره کرد.
صدور ۲۰ کارت صنعتگری برای زندانیان
حسینی همچنین ابراز کرد: با هماهنگی و تعامل با ادارات کل «میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری» استان بوشهر و برگزاری کلاسهای حرفهآموزی «صدف ساز، حکاک استخوان و ...» برای صدور ۵۰ عدد کارت صنعتگری برای زندانیان که درورههای آموزشی را با موفقیت گذراندهاند اقدام شده که در نتیجه تاکنون ۲۰ فقره کارت برای این زندانیان صادر شده است.
اعطای گواهینامه پایان دوره فنی و حرفهایی به یک هزار و ۲۰۰ مددجو
وی با بیان اینکه برخی از رشتههای فوق در چند مرحله و چند زندان برگزار شده و به یک هزار و ۲۰۰ مددجو پس از موفقیت در آزمون گواهینامه پایان دوره فنی و حرفهایی اعطا شده است، گفت: انعقاد تفاهم نامههایی با «مراکز فنی و حرفهایی، میراث فرهنگی، مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و شرکت شهرکهای صنعتی بوشهر» در راستای حرفهآموزی به اشتغال مددجویان کمک بسزایی میکند.
پرداخت ۱۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان تسهیلات اشتغالزایی
مدیرکل اداره زندانهای استان بوشهر با اشاره به پرداخت ۱۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان تسهیلات اشتغال زایی به زندانیان بر اساس «بند ج تبصره (۱۶)»، افزود: در یک سال گذشته «۴ میلیارد تومان تسهیلات به زندانیان آزاد شده و ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به زندانیان در حبس و ۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات صندوق کارآفرینی» به مددجویان استان پرداخت شده است.
عدم مهارت زمینه ساز بیکاری و ارتکاب جرم
حسینی همچنین با بیان اینکه یقیناً عدم مهارت زمینه بیکاری و ارتکاب جرم و بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی را فراهم میکند، افزود: به همین دلیل مسئله حرفهآموزی درسالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته و تمام تلاش خود را میکنیم تا هر روز بر تعداد مددجویانی که جذب کارگاهها شده و حرفهای میآموزند، بیشتر شود.
محکوم به اعدامی که تبدیل به کارآفرین، مربی و حامی زندانیان برای ترک اعتیاد شد
محمدعلی مددجوی آزاد شدهای که با حمایت قضایی از حکم اعدام رهایی یافته و به یک کارآفرین و حامی زندانیان برای ترک اعتیاد تبدیل شده نیز در گفتوگو با میزان، با اشاره به حضور از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ در زندان برازجان استان بوشهر، افزود: کلاسهای آموزشی، چون «آموزش و حفظ قرآن کریم، کتابخوانی با محوریت مهدویت و دورههای ورزشی» در زندان برگزار میشد که من نیز در کنار سایر مددجویان در این دورهها شرکت میکردم.
اشتغال در نتیجه شرکت در کارگاه آموزشی
وی شرکت در کارگاه آموزشی سوخت رسانی به ماشینهای بنزینی که در زندان برازجان تشکیل میشد را مقدمه و استارت اشتغال فعلی خود به عنوان مکانیک خودرو دانست و گفت: پس از خروج از زندان با توجه به مهارتی که فرا گرفته بودم در یک مکانیکی مشغول بکار شدم.
رهایی از اعدام با حمایت قضایی
این مددجوی حمایت شده در خصوص دلیل محکومیت خود، گفت: به جرم حمل و مصرف مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودم، که در اثر شرکت در کلاسهای آموزشی معنوی و آشنایی با قرآن کریم و حسن رفتار، در سال ۱۳۹۴ بعنوان رای باز در خارج از زندان مشغول فعالیت شدم و ۳ سال بعد نیز به لطف خدا و با تخفیف مجازات و حمایت قضایی، حکم آزادی خود را دریافت کردم.
آمادگی برای اشتغالزایی
محمد علی با بیان اینکه پس از آزادی از زندان با دریافت تسهیلات اشتغالزایی از انجمن حمایت از زندانیان بعنوان مکانیک خودرو مشغول فعالیت شدم و پس از مدتی با کسب درآمد اقدام به ازدواج و تشکیل خانواده کردم، افزود: در حال حاضر نیز آمادگی بکارگیری و ایجاد اشتغال برای چند زندانی دیگر در محل کار خود را دارم.
حمایت مددجو از زندانیان دارای اعتیاد
این متخصص تعمیر خودرو با اشاره به شرکت در جلسات انجمن حمایت از معتادان در زندان، گفت: در حال حاضر بعنوان مربی در این انجمنهایی که در زندان و خارج از زندان تشکیل میشود فعالیت و با هماهنگی اداره کل زندانهای استان نیز از چند زندانی برای ترک اعتیاد حمایت میکنم.
اقدامات دستگاه قضا زمینه ساز ورود به مسیر جدید در زندگی
محمد علی همچنین ضمن تشکر از اداره کل زندانهای استان بوشهر، اذعان کرد: اقدامات دستگاه قضا و اداره کل زندانهای استان بوشهر تاثیر بسیار مثبتی بر زندگی من داشت و موجب ترک مواد مخدر و زمینه ساز ورود به مسیر جدیدی در زندگی برای من و زندانیان که نادم از رفتار گذشته خود هستند پس از آزادی شده است.
نظرات
0