تمامی تولیدکنندگان مصالح سازههای فضاکار علاوه بر وزارت صنایع و معادن بایستی از این انجمن مجوز دریافت نمایند، همچنین فارغالتحصیلان و دانشجویان رشتههای سازه، معماری، مکانیک و متالوژی میتوانند در انجمن به صورت پیوسته و وابسته عضو شوند.
سازههای فضاکار در ۹۰ درصد سازههای عمومی کاربرد دارند.
مدیر مرکز تحقیقات سازه های فضاکار دانشگاه ساری انگلستان
نیم قرن با پدرِ علمِ سازه های فضاکار ایران
به قلم: مهندس مهران سلطانی نژاد
برآن شدیم تا نگاهی هر چند گذرا به سوابق ارزنده، پدرِ علمِ سازه های فضاکار، مدیر مرکز تحقیقات سازه های فضاکار دانشگاه ساری انگلستان و ابداع کننده مفاهیم جبر فرمکسی در جهان داشته باشیم، باشد که مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد.
استاد هشیار نوشین حدود 28400 روز قبل یعنی در سال 1321 شمسی (1943 میلادی) در تهران متولد شد. وی لیسانس مهندسی عمران خود را از دانشکده فنی - مهندسی دانشگاه تهران دریافت کرد و پس از آن موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد مهندسی سازه از دانشگاه امپریال کالج لندن (کالج سلطنتی لندن) و دکترای تخصصی سازه های فضاکار از دانشگاه لندن شد. ایشان بی شک یکی از افتخارات ایران درعرصه سازه بخصوص سازه های فضا کار می باشند، وی به منظورتوسعه دانش سازه های فضاکار جبر فرمکسی را ابداع نمودند، بدین دلیل ایشان را می توان یکی از برجسته ترین صاحب نظران سازه های فضاکار ایران و جهان به شمار آورد . انجمن بین المللی سازه های پوسته ای و فضاکار به دلیل مشارکت وی در زمینه طراحی، ساخت و تحقیقات در راستای پیشبرد اهداف مجمع، جایزه برتر خود یعنی مدال Eduardo Torroja را به نوشین اعطاء کرده است. پروفسور نوشین پس از دریافت مدال خود گفت: "دریافت مدال ادواردو توروجا افتخار بزرگی است. من نه تنها می خواهم از همسالانم که من را برای این جایزه معرفی کردند تشکر کنم ، بلکه می خواهم از همه کسانی که من در طول مدت حضور در دانشگاه ساری با آنها همکاری داشته ام تشکر کنم "
استاد بیش از 50 سال است که در گروه مهندسی عمران و محیط زیست در دانشگاه ساری انگلستان مشغول علم آموزی می باشند وی همچنین مدیریت مرکز تحقیقات سازه های فضاکار دانشگاه ساری انگلستان به مدت 28 سال و سردبیری ژورنال بین المللی سازه های فضاکار به مدت 20 سال را در کارنامه درخشان خود داشته و به مدت چند سال عضو شورای اجرایی و هیات مشورتی اتحادیه بین المللی انجمن های پوسته ای و فضاکار (IASS) بود.
برخی ازخدمات استاد :
- تدوین نرم افزار بی نظیر فرمین زیر نظر ایشان.
- سردبیر International Journal of Space Structures
- چاپ كتب و مقالات متعدد در زمينه جبر فرمكسی در ترسيم سازه های فضاكار
- رئيس پژوهشگاه سازه های فضاكار دانشگاه ساری انگلستان.
- از شاگردان برجسته استاد می توان به دکتر عیسی سلاجقه - دکتر نصرالله دیانت - دکتر محمود گلابچی - دکتر هریسچیان- دکتر شاهرخ مالک - دکتر مقیمی - دکتر چناقلو- دکتر عابدی –دکتر داودی - دکتر پاشائی و غیره اشاره کرد.
فعالیت استاد عمدتاً در بخش مهندسی سازه، ریاضیات و فلسفه است، در حال حاضر وی استاد بازنشسته و برجسته دانشگاه ساری است، شایان ذکر است برخی مواقع به ایران مسافرت کرده و در دانشگاه شهید باهنر کرمان (دانشگاه کرمان اسبق) که توسط مهندس علیرضا افضلی پور (دایی ایشان) بنیان شده است، کارگاه هایی
جهت تقویت علم مهندسین در زمینه سازه های فضاکار برگزار می نماید
نگرشی بر سازه های فضاکار
سازه های فضاکار شکلهای هندسی منظمی هستند که در کنار یکدیگر تکرار شده و با اتصال مکرر این اجزا شبکه ای مستحکم و یکپارچه با ساختاری سه بعدی به وجود می آورند بگونه ای که می توان گفت این نوع شبکه ها نمونه کاملی از سازه های سه بعدی هستند.
به عبارت دیگرسازه های فضاکار به آن دسته از سازه ها اطلاق می شوند که ماهیتاً دارای رفتار و عملکرد مسلط سه بعدی می باشند، به نحوی که اثر هیچ یک از سه بعد در رفتار سازه تحت تاثیر کنش های وارده قابل صرفنظر کردن نیست. این سازه ها به طریقی پیکر بندی می شوند که مسیر انتقال بارها را از طریق عناصر سازه ای در سه بعد تامین نمایند و به دلیل پخش نیرو در جهات مختلف از استحکام توام با سبکی برخوردار بوده به علت استفاده حداکثر از سیستم پیش ساختگی دارای سرعت ساخت و نصب قابل توجهی می باشد.
امروزه با توجه به استفاده روزافزون از سازههاي فضاكار و با بوجود آمدن نرم افزارها در عرصه مهندسي عمران (سازه)، نوآوريهايي در زمينه طراحي و ساخت سازههاي فضاكار صورت گرفته به نحوي كه امروزه در دنيا شاهد محبوبيت روزافزون اين نوع سازهها هستيم و اين محبوبيت ناشي از قابليت منحصر بفرد اين سازهها است كه عبارت از پوشش دهنههاي بزرگ با جلوههاي زيبا، وزن كم، سادگي توليد، سرعت نصب و غيره است. از طرفي با پيشرفت علم و تكنولوژي نيازها و خواستههاي جديد در زمينه مهندسي سازه رخ داده است؛ عامل زمان اهميت بيشتري يافته و باعث گرايش به ساخت سازههاي پيش ساخته شده است؛ همچنين با افزايش جمعيت، جوامع بشري علاقه به داشتن فضاهاي بزرگ بدون حضور ستونهاي مياني براي مكانهايي از جمله مراكز خريد و سوپر ماركتها، مساجد، پلها و سازههايي كه در مدار زمين قرار ميگيرند نظير بشقابهاي مخابراتي اشاره كرد. اين نوع سازهها بدليل اشكال بسيار متنوع از جمله گنبدي، چليكي، قوسي، شبكهاي مسطح دو يا چند لايه و غیره داراي جذابيت فراوان هستند. كه در اين فصل سعي شده است كلياتي مفيد و قابل كاربرد در زمينه سازههاي فضاكار بصورت اجمالي بيان شود.
این سازهها دارای شکلهای هندسی منظمی هستند که در کنار یکدیگر تکرار شده و با اتصال مکرر اجزاء، شبکهای مستحکم و یکپارچه با ساختاری سه بعدی ایجاد میشود. این اجزاء از المانهای طولی ( با مقطعهای مربعی، دایرهای، مثلثی و غيره) و اتصالهایی که هر روز بر انواع آنها افزوده میشود تشکیل شده است. جنس المانهای طولی متنوع بوده و بسته به نوع مصرف آنها متغیر خواهد بود ولی معمولاً از انواع فولاد، آلومینیوم، پلاستیک و پروفیل استفاده میشود.
به عنوان نمونههایی از این نوع سازه ها در ایران، پوشش مرقد مطهر امام و سقف چند غرفه نمایشگاه بین اللملی تهران را میتوان نام برد. البته این نوع سازه پدیده خیلی جدیدی نیست، زیرا گراهام بل طرحهایی از شبکههای منظم هندسی که کاربرد ساختمانی داشته باشد تهیه کرده بود؛ همچنین آلاچیق های عشایر محلی ایران، سبکی مانند این نوع سازه ها دارند ولی در دهه 60 میلادی بود که این نوع سازهها به صورت موضوعی بین اللملی و قابل بحث مطرح شد به طوری که اولین کنفرانس بین اللملی سازه های فضاکاردر سال 1966 در دانشگاه ساری انگستان برگزار شد.
بنابراين با توجه به كاربرد وسيع و روزافزون اين سازه ها، بررسي تحليل و طراحي بهينه چنين سازههايي لازم و ضروري به نظر ميرسد.
نظرات
0