در منابع حدیثی شیعه، علاوه بر اینکه روایات بسیاری در مورد احوالات و آموزه های حضرت عیسی (ع) وجود دارد، حجم فراوانی از احادیث نیز دیده می شود که در آن به مقایسه و مقارنه زندگی و شخصیت عیسی (ع) با زندگی و شخصیت ائمه پرداخته اند.
این نشان دهنده جایگاه برجسته حضرت عیسی( ع) در منظومه فکری و معرفتی مذهب عدلیه است.
این احادیث، نگاه هم دلانه تشیع به این حضرت را کاملا هویدا می کند.
گو این که از منظر شیعه، حضرت مسیح( ع) صرفا یک پیامبر نیست؛ بلکه امامی از امامان مذهب تشیع است.
زندگی، شخصیت و آموزه های مسیح( ع)، زندگی، شخصیت و تعاليم معصومین ( ص) را به ذهن متبادر می کند و هم چنین زندگی و شخصیت چهارده معصوم،زندگی و شخصیت حضرت مسیح (ع) را در ذهن و اندیشه فرد مسیحی تداعی می کند.
گویی این که شخصیت و منش ایشان در شخصیت و منش امامان مذهب اثتی عشری تکثیر و تکرار شده است.
معصومین( ع) برای انجیل، شان و منزلت خاصی قائل بودند. بسیاری از احادیث حاکی است که ائمه، به محتوای انجیل اشراف کامل و خود را وارث انجیل می دانستند و در مناظرات و گفت وگو با عالمان مسیحی به آن استناد می کردند و اگر جایی لازم می شد، بر اساس انجیل به قضاوت پرداخته و حکم صادر می کردند.
برخی از امامان هم چون، امام جواد و هادی(ع) در خردسالی عهده دار منصب امامت شدند و این امر، برای شیعیان کمی عجیب جلوه می کرد و مخالفان نیز به این امر خرده می گرفتند. امامان برای حیرت زدایی از پیروان خود و رد نقد مخالفان، به نبوت حضرت عیسی(ع) در کودکی استناد نموده، بر آن مبنا، به صحت امامت ائمه خردسال استدلال می کردند.
با تورقی در منابع حدیثی شیعه، در" عالم ذر" تمامی انبیا به ویژه پیامبران اولوالعزم از جمله حضرت مسیح( ع) همگی مومن، مقر و متعهد به رسالت پیامبر اکرم و ولایت و امامت ائمه بوده اند و آنان بسیاری از فضیلت های خود را از همین ایمان باطنی به حقیقت محمدیه و حقانیت ولایت آل الله (ع) کسب کرده اند.
معجزات امامان شیعه در مواردی، معجزات حضرت عیسی( ع) را به ذهن مردم تداعی می کند. در روایات آمده امام هادی( ع) نابینا را شفا و امام کاظم(ع) مرده را زنده می کند.
حضرت عیسی( ع) در کنار حضرت امام عصر عجل الله پای ثابت روایات آخرالزمانی شیعه است که به اذن خدا به همراه ایشان نزول و ظهور می نماید. حضرت حجت بن الحسن از جهت سیما و زیبایی ظاهر و هم چنین خلقیات شبیه ترین فرد به حضرت مسیح (ع ) است.
با توجه به این موارد که بیان شد، شناخت بهتر و دقیق تر ما از زندگی و شخصیت حضرت عیسی(ع) و هم چنین با صرف نظر از تفاوت ها و تاکید بر شباهت ها می تواند بستری مناسب برای گفت و گو، هم دلی و نزدیکی اسلام و مسیحیت فراهم آورد و این نکته را به مومنان یادآوری کند که انبیا و اولیای الهی برادران باطنی و معنوی بودند و یک حقیقت را تعلیم می دادند و سر ستیز با هم نداشتند؛ پس پیروان آنان نیز باید اهل گفت وگو، هم دلی و هم زیستی برادرانه باشند.
نظرات
0